Skip to main content
Home » Psykisk helse » God søvn for god helse
Psykisk helse

God søvn for god helse

Foto: Getty Images

Vi spurte Bjørn Bjorvatn om hvorfor søvn er viktig, hva kan påvirke søvnkvaliteten og hva er noen myter om søvn.

Bjørn Bjorvatn 

Spesialist i allmennmedisin, overlege, professor og leder av Nasjonalt senter for søvnmedisin.

Hva er de viktigste faktorene som påvirker søvnkvaliteten?

Søvnkvalitet kan gjerne defineres på forskjellige måter. For min del handler søvnkvalitet om mengden av den dype søvnen. Og søvndybden er i hovedsak bestemt av hvor lenge man har vært våken. Jo lenger man er sammenhengende våken, jo dypere blir den påfølgende søvnen. Det er derfor vi fraråder høneblunder (naps) på dagtid for pasienter som sover dårlig. Søvndybden kan forstyrres av ulike faktorer, som koffein, enkelte medikamenter etc. Døgnrytmen er også viktig for god søvn, selvsagt, men påvirker søvnlengden mer enn søvndybden.

Hvordan kan dårlig søvn påvirke mental helse og kognitiv funksjon?

Søvn er en av tre grunnpilarer for god helse (i tillegg til kosthold og mosjon). Alle mennesker er avhengig av nok søvn for å fungere bra, både mentalt og fysisk. Ved for lite søvn svekkes kognisjonen og man blir irritabel, sur og grinete. Og ikke minst, søvnig. Selvsagt vil lite og dårlig søvn påvirke mental helse og kognitiv funksjon. Det er godt dokumentert gjennom mange års forskning.

Hva er den største misforståelsen folk har om søvn?

Det er jo vanskelig å svare på. Men jeg tror noen mennesker ikke er klar over hvor viktig søvn er for funksjonsnivå og helse. Den mistanken styrkes iallfall ved å se at mange prioriterer vekk søvn, og i stedet er avhengig av store mengder koffein for å fungere. Dette er selvsagt ikke uten konsekvenser over tid. Dårlig og lite søvn øker risikoen for en rekke sykdommer og lidelser, og også for uhell/ulykker.

Hva er de vanligste søvnforstyrrelsene, og hvordan kan de behandles?

De vanligste søvnsykdommene er insomni og søvnapne. Disse behandles veldig forskjellig. Ved kronisk insomni anbefales spesifikk kognitiv atferdsterapi. Ved søvnapne anbefales CPAP (continuous positive airway pressure), en maske som sørger for å holde luftveiene åpne. Begge behandlingene har god og stor effekt. Det viktige er at symptombildet kan likne mellom de ulike søvnsykdommene, og derfor er det viktig med grundig utredning før behandling iverksettes.

FAKTA

Nasjonalt senter for søvnmedisin (SOVno) skal samle, produsere og formidle evidensbasert kunnskap om forebygging, utredning og behandling av søvnproblemer.

Les mer på sovno.no

Next article