Skip to main content
Home » Sammen mot kreft » Norsk KI-assistert koloskopi klar for verden
Sponset

Det norske medtech-selskapet Augere Medical er klar for å revolusjonere koloskopiundersøkelser ved bruk av kunstig intelligens. Løsningen PolypAID, som støtter leger i å oppdage polypper ved koloskopi, tarmkreft-screening, har nå fått CE-merke. Det betyr at den kan lanseres kommersielt i hele Europa.

Koloskopi er en prosedyre der legene bruker en slange med kamera i tuppen, for å undersøke tykktarmen. Dersom det oppdages polypper, kan disse fjernes samtidig. PolypAID skiller seg fra tradisjonell praksis, ved å bruke KI til å identifisere polypper, som kan være vanskelig å oppdage med det blotte øyet. Som David Borge Larsen, daglig leder i Augere Medical, forklarer:

– Det er lett å oppdage store polypper, men de mindre, som også kan utvikle seg til kreft, er vanskeligere å finne. Det er her kunstig intelligens kommer til nytte, sier han.

Økt pasientsikkerhet

PolypAID gir sanntids-anbefalinger under koloskopien, og kan hjelpe legen å finne og så fjerne flere farlige polypper. Det kan redusere behovet for fremtidige kreftoperasjoner, og øke pasientsikkerheten.

PolypAID integreres i koloskopiutstyret, og analyserer PolypAID integreres i koloskopiutstyret, og analyserer 50 bilderammer per sekund, for å oppdage utvekster i slimhinnen. Som styreleder Jon H. Hoem forklarer, er systemet basert på omfattende maskinlæring og bildeanalyse:

– Algoritmen vår er trent på over 900 pasienter, hvor eksperter nøye har annotert hver bilderamme, med mange ulike vevskarakteristikker, sier han.

– Dette gir PolypAID muligheten til å identifisere forskjeller i vevet, som kan indikere tidlig utvikling av kreft.

Før Augere utviklet PolypAID, fantes det få medisinske systemer som kunne analysere bildene i sanntid. Nå som PolypAID har MDR CE-merket, åpnes dørene for kommersialisering, og teknologien kan implementeres i hele Europa.

Augere Medicals daglig leder David Borge Larsen, sammen med arbeidende styreleder Jon H. Hoem. Foto: Augere Medical AS

En stor mulighet

Med over 500 koloskopirom i Norden og 6 600 i Europa, er potensialet for PolypAID stort. Augere estimerer at markedspotensialet i Europa er rundt 600 millioner euro. Hoem påpeker at denne teknologien kan gjøre deteksjonsraten for polypper mer konsistent, og gi likeverdige helsetjenester i Norge.

– I dag varierer deteksjonsraten for polypper mellom 15 og 40 prosent fra gastroenterolog til gastroenterolog. Dette gapet ønsker vi å redusere, for her er det mye å hente. I Norge har vi en av verdens høyeste forekomster av tykktarmskreft, med rundt 5 000 nye tilfeller årlig, sier Hoem, og hver pasient koster i snitt over en halv million kroner å behandle.

PolypAID kan ikke bare forbedre tidlig oppdagelse av forstadier til kreft, men også forebygge den, og på sikt redusere de økonomiske kostnadene knyttet til behandlingen.

Klinisk og teknologisk ekspertise

– Utviklingen av PolypAID startet ved det verdensledende KI-miljøet Simula, i samarbeid med Bærum og Ullevål sykehus. Prosjektet ble initiert i 2014, og Augere Medical ble etablert fire år senere, forteller Larsen.

Sammen med profesor Michael Riegler ved Simula og den norske gastroenterologen Thomas de Lange har teamet utviklet en løsning som kombinerer klinisk ekspertise med avansert teknologi. Produktutviklingen har fått støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge, noe som har muliggjort CE-merking og kommersiell lansering i Europa.

– Det har vært en lang prosess, men vi ser nå resultater. En studie fra England, med over 2 000 pasienter, viser at KI-assistert polyppdeteksjon øker deteksjonsraten med 8,3 prosent. Forebygger vi 100 tarmkreft tilfeller i Norge hvert år, gir det 50 millioner kroner i reduserte behandlingskostnader. Det setter ting i perspektiv, og spesielt nå når vi står klare til å rulle dette ut. Det viktigste er imidlertid at pasientene vil oppleve en større trygghet, ved at deteksjonsraten blir mer lik, uavhengig hvor prosedyren blir gjennomført, sier Hoem.

Nå som PolypAID er klar for Europa, er Augere Medical ivrige etter å lansere løsningen bredt, og bidra til å redde liv ved tidlig oppdagelse av tykktarmskreft. Det kan være et viktig skritt i kampen mot en av verdens mest vanlige kreftformer.

Next article