Acetylsalisylsyre (ASA) som mange kjenner som en smertestillende og febernedsettende medisin (Dispril og Aspirin), hemmer også blodplatene og motvirker blodproppdannelse i blant annet kransårene som forsyner hjertet med oksygenrikt blod.
Ved et hjerteinfarkt er blodforsyningen til et område av hjertet redusert eller helt opphevet på grunn av en blodpropp. Det er da kritisk viktig å motvirke blodproppdannelsen raskest mulig for å hindre stor skade på hjertemuskelen. Raskt inntak av ASA kan redusere skadeomfanget i hjertet og forbedre sjansene for overlevelse.
Men ofte går det lang tid fra debut av brystsmerter til lege eller ambulansepersonell ankommer og kan gi ASA. Hvis man selv har og tar ASA ved sterke brystsmerter, kan effekten blir langt større. En fersk amerikansk studie har beregnet at hvis personer med sterke brystsmerter selv tar ASA innen fire timer, kan 13 000 liv reddes årlig i USA.
Erik Øie
Professor og hjertespesialist, Institutt for klinisk medisin, UiO og Diakonhjemmet sykehus
Foto: Foto- og videotjenesten Inst. for klinisk medisin, UiO
En sjelden gang er det imidlertid ugunstig å ta ASA ved brystsmerter, og dette gjelder spesielt ved indre blødning på grunn av sprukken hovedpulsåre. Det kan være lurt å ha med seg én tablett med acetylsalisylsyre eller pulver til mikstur som en kan ta ved sterke brystsmerter, men jeg vil anbefale at man ringer 113 først for å få råd om man bør ta medisinen eller ikke.
Av Erik Øie, professor og hjertespesialist, Institutt for klinisk medisin, UiO og Diakonhjemmet sykehus