Diabetes type 1 og 2 rammer ofte plutselig og uventet, og diagnosen er livsvarig. Livet endres brått, og det handler om å mestre og akseptere, ikke bare for den som får diabetes, men også for dem rundt – foreldre, barn, partnere og ektefeller, som alle påvirkes i ulik grad.
Selv om det i dag finnes mange hjelpemidler, som insulinpumper, bedre medisiner og et godt utvalg av sukkerfrie matvarer, er det likevel ikke uten utfordringer. Selv med avanserte verktøy, som måler blodsukker på sekunder, kan ikke teknologien alltid garantere at verdiene er optimale.
Diabetes, med svingninger i blodsukkeret, er vanskelig å kontrollere for mange. Barn og voksne med type 1-diabetes kan bruke pumper som automatisk regulerer insulintilførselen, noe som høres enkelt ut, men pumpene kan også svikte. Som foreldre og pårørende må man være konstant «pålogget». Dette kan føre til bekymringer og tapte nattetimer, selv om mobiltelefoner varsler om farlig høye eller lave blodsukkernivåer. Usikkerheten kan være krevende.
May Kværnstuen
Leder, Diabetes-forbundet, Viken
Påvirker blodsukkeret
For personer med type 2-diabetes må alt håndteres manuelt. Det kunne vært enkelt om det bare handlet om å sette riktig insulindose, men blodsukkeret påvirkes ikke bare av mat. Det svinger som en vareheis – opp og ned – ut fra hva vi opplever, føler og står i. Følelser, psykisk helse, angst, depresjoner, forbigående sykdommer, glede og fysisk aktivitet – alt dette påvirker blodsukkeret og skaper utfordringer gjennom livet.
Heldigvis bor vi i Norge, hvor vi har sterke pasientorganisasjoner som støtter sine medlemmer. Diabetesforbundet er der både for deg som lever med diabetes og for pårørende. Forbundet arbeider for å forbedre livskvaliteten for personer med diabetes, og påvirker politikere og beslutningstakere til å skape bedre vilkår. De samarbeider internasjonalt, og 14. november markeres Verdens diabetesdag.
Medlem i Diabetesforbundet
Rundt om i hele Norge har Diabetesforbundet lokallag som støtter sine medlemmer gjennom møter, informasjonskvelder og kurs – både fysiske og digitale. Som medlem er du sikret tilgang til pålitelig informasjon, gode kostholdsråd og et fellesskap med andre i samme situasjon. Fylkes- og lokallagene er alltid kun en telefon unna.
Å føle fellesskap, trygghet og lære å leve godt med diabetes kan gjøre hverdagen enklere. Gratulerer med Verdens diabetesdag!
Tekst: May Kværnstuen