Skip to main content
Home » Mage og tarm » Tre brødre med ulike symptomer
magen og deg

Tre brødre med ulike symptomer

Brødre med cøliaki: Selv om de hadde ulike symptomer, så viste det seg at brødrene Jonas (9), Kristoffer (15) og Andreas (11) har alle cøliaki. Foto: Tore Berntsen

Hvis et barn får cøliaki er det ti prosent risiko for at søsken også får sykdommen. Kristoffer (15), Andreas (11) og Jonas (9) Vilnes har alle fått diagnosen cøliaki. Det har mamma Ruth Sandring også.

– Jeg var ofte sliten og liten av vekst, forteller Kristoffer Vilnes. Han fikk diagnosen da han var seks år, men tror at han kan ha hatt cøliaki hele livet.

– Kristoffer sluttet å legge på seg fra han var seks måneder gammel og fram til ettårsalderen, så da var vi en del hos helsesøster og lege. Men de fant ikke ut av noe da, forteller Ruth Sandring. Etter hvert vokste han til, men han var fortsatt liten og tynn.

Jernmangel

– Da han var seks år begynte Kristoffer å miste hår, og vi lurte på hva årsaken kunne være til det. Vi gikk til legen for å ta prøver, og da viste det seg at han hadde jernmangel. Det fikk legen vår til å tenke på cøliaki, for det er ikke naturlig for en seksåring å ha jernmangel, forteller mamma Ruth. Og legens mistanke stemte.

– Da fikk vi beskjed fra legen om å teste resten av familien. Jeg hadde mistanke til meg selv, og det stemte. Det var bare jeg som testet positivt på cøliaki. Andreas var da to år, og Jonas var baby.

Mistanke

– Vi hadde likevel mistanke til at Andreas også hadde cøliaki, for han slet mye med magen. Og da han var fire år ble det vanskelig å få i han mat, han kuttet ut å spise polarbrød og andre ting han tidligere hadde syntes var godt, forteller Ruth.

– Jeg hadde veldig vondt i magen da jeg var liten. Da jeg var fire år tok vi en prøve på sykehuset og fant ut at jeg ikke tålte gluten, sier Andreas.

Andreas tilbringer mye tid på fotballbanen.

Overraskelse

– Plutselig da jeg var fem år ble jeg slapp og hadde mye vondt i hodet. Jeg måtte hvile etter barnehagen. Hjernen klarte ikke å tenke helt. Jeg var ukonsentrert, forteller Jonas.

– Det kom som en overraskelse på oss at Jonas også ble syk. Andreas hadde alltid vondt i magen, det hadde ikke Jonas. Men så begynte han å bli veldig sliten og gretten. Da også han begynte å kutte ut brødmat, så var veien til legen og riktig diagnose kort, forteller Ruth.

Ulike symptomer

– Selv om de er brødre, så har de hatt veldig ulike symptomer, og de reagerer også ulikt hvis de skulle få i seg gluten ved et uhell, forteller Ruth.

– Det var godt å få bekreftet at guttene har cøliaki, for da vet vi at det er enkelt å gjøre noe slik at de blir helt friske.

Og det er ingen tvil om at dette er en frisk og aktiv gjeng. Mamma Ruth løper og deltar i hinderløp. Kristoffer trener karate, mens for Andreas og Jonas er det fotball som er livet. Så vi må selvsagt ut på fotballbanen for å ta bilder.

–  Det er digg å slippe å bli sliten når jeg spiller fotball, jubler Jonas og setter ballen i mål.

Jonas er en aktiv gutt som drømmer om å bli proff-fotballspiller.

10 000 barn kan ha cøliaki – uten å vite det!

Symptomene på cøliaki kan være veldig forskjellige, og også variere fra person til person.

Det vanligste symptomet er magesmerter, men det kan også være lurt å tenke på cøliaki dersom du har et barn som er slitent og uopplagt. Trøtthet er faktisk et av de vanligste symptomene. Vær på vakt dersom barnet har ett eller flere av disse symptomene:

  • Hyppige magesmerter
  • Uforklarlig tretthet, slapphet
  • Mangel på jern, vitamin B12 eller folsyre
  • Hyppig kvalme og/eller oppkast
  • Dårlig høydevekst
  • Barnet virker utilpass, sutrete
  • Hyppig diaré, forstoppelse eller oppblåsthet

Diagnostisering

Det er viktig å ikke kutte ut gluten før man tar blodprøve hos legen. Hvis barnet ikke spiser nok gluten er det vanskelig å diagnostisere cøliaki. Ved positiv blodprøve vil barnet bli henvist videre til lokalt sykehus for å få en endelig diagnose. Cøliaki er en livslang sykdom og det er derfor svært viktig at diagnosen settes på sikrest mulig grunnlag.

Tekst: Tekst: Tone Amundsen Nyvold, Norsk cøliakiforening

Next article