Trygve Hausken beskriver de som får diagnosen IBS (irritable bowel syndrome) på følgende måte:
– De som har mageplager som diaré, luftsmerter og forstoppelse som går ut over livskvalitet, studier og jobb, og som ingen finner ut av hva er, gir vi diagnosen IBS.
Nyere forskning kan tyde på at frisk avføring kan hjelpe
En metode som heter Fecal transplantasjon har vist å gi gode resultater for IBS. Behandlingen går ut på at friske tarmbakterier transplanteres inn i tarmen, så du får tilbake den tarmfloraen du hadde da du var frisk. Det forskes også på om dette kan hjelpe for eksempel pasienter med ME, sukkersyke og overvekt.
– Vi var blant de første som startet med det her. Omtrent 70 prosent blir bedre, men plagene kommer tilbake, og man må eventuelt gjenta behandlingen tre-fire ganger i året. Vi har fått tildelt store midler for å gjennomføre forskningen, sier Hausken
IBS – Ingen sexy sykdom
Mange pasienter opplever at legene ikke tar plagene deres på alvor.
– Irritabel tarm er ingen sexy sykdom, og ofte opplever pasientene at når legen har utelukket alvorlige diagnoser så slutter oppfølgingen. Jeg har holdt på med forskning siden 1987. Vi vet at hjernen snakker med tarmen og forsker for eksempel på hvordan hjernen reagerer før og etter Fecal transplantasjon.
Tarmskole
I Bergen finnes en tarmskole. Her jobber ernæringsfysiologer, fysioterapeuter, psykologer, og terapeuter tverrfaglig. Skolen er et læringstilbud som er utviklet for å gi rettledning og støtte til deg som lever med en kronisk lidelse, og gir informasjon om sykdommen og hvordan du kan mestre den.
FODMAP-dietten
FODMAP er en diett det snakkes mye om i Hauskens kretser. Dietten reduserer inntaket av visse typer tungt fordøyelige karbohydrater, og deles inn i tre grupper; lav FODMAP, medium FODMAP og høy FODMAP. Her kutter man ut matvarer, for så å reintrodusere de på en systematisk måte for å finne ut den individuelle toleransegrensen.
– Er det noe i FODMAP, Trygve Hausken?
– Ja, det har vist seg at FODMAP er den eneste behandlingen som kanskje hjelper og som lindrer, men vi håper vi kommer enda nærmere svar med forskningen vi gjør nå, sier Hausken til slutt.