Skip to main content
Home » Psykisk helse » Gi tid – få tid
psykisk helse

Gi tid – få tid

Foto: Unsplash

Tema for Verdensdagen for psykisk helse 2019 er «Gi tid». Noen blir provosert av at vi oppfordrer til å gi tid i en tid der mange føler de har knapt med tid. Derfor tenker jeg at årets tema passer perfekt. Nettopp fordi tid er så verdifullt, ønsker vi med årets tema å bidra til at flere velger å bruke den til noe godt for sin eller andres psykiske helse.

De fleste i Norge har det de trenger og mer til. Så mye at det de siste årene kjøres julekampanjer med tittelen «hva gir du til en som har alt?». Jeg har gjennom året spurt folk om tid, og svaret er unisont: «Tiden min er verdifull». Det er slik jeg også tenker om tiden. Gleden var stor da jeg sist jul så en anonym reklameplakat der det sto «årets julegave er tilstedeværelse».

Er du til stede?

Ordet «tilstedeværelse» kan linkes til nærvær, det å finnes, forekomst og eksistens. Å være er å være til stede. Og hvem er vi egentlig dersom vi aldri er til stede i oss selv, eller med andre?

Vi har alle 24 timer i døgnet og det er ikke alltid slik at vi bestemmer hva vi skal bruke tiden til. Men vi kan påvirke hvor til stede vi er i aktiviteten vi bruker tiden til. Når du er på fotball- eller håndballkampen til barnet, ser du på mobilen eller på det som skjer på banen?

Tilstedeværelse er selve premisset for gode samtaler og det å kunne være der for andre. Kvaliteten på kontakten med andre blir bedre når vi er til stede. Det kan være sårende for andre å bli «valgt bort» til fordel for en mobil, en skjerm eller en annen oppgave. Det kan trigge en følelse av å ikke bli sett, og å bli avvist, som er noe av det verste vi mennesker opplever.

Er du til stede i ditt eget liv? Er du til stede for andre? Tenk gjennom spørsmålene. Har du ofte mobilen fremme når du snakker med andre? Sjekker du ofte mail når du spiser middag? Og får du med deg det kollegaen din sier på møtet?

Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse. Foto: Stine Loe Jenssen

Oppmerksomhetens kraft

Når vi blir mer oppmerksomme på ting som skjer rundt oss, vil vi også legge merke til flere detaljer. Vi vil da ha bedre mulighet til å observere om noen har det vondt eller vanskelig. For å kunne vie oppmerksomhet og være tilstede, fysisk eller psykisk, må vi være villige til å gi av tiden vår.

God psykisk helse handler om å oppleve nærskap til andre mennesker. Det betyr ikke nødvendigvis å bruke mer tid på disse relasjonene, men at du bruker tiden du allerede har til å legge inn ekte oppmerksomhet. Neste gang du er i butikken og skal betale, hva med å se den ansatte inn i øynene og gi et stort smil? Det tar ikke mer av din tid.

«Bare du»

Helsedirektoratet lanserte den nye folkehelsesatsingen «Bare du». Kampanjene gir deg enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å oppleve mestring og glede. Kampanjen tar for seg fem områder som fremmer god folkehelse:

  1. Knytt bånd
  2. Vær aktiv
  3. Vær oppmerksom
  4. Fortsett å lære
  5. Gi tid

Gjør noe for andre!

Hele 63 prosent av Norges befolkning har deltatt i frivillig arbeid, ifølge Frivillighetsbarometeret. Vi er altså villige til å gi av tiden vår til noen andre. Med årets kampanje kommer vi ikke utenom å oppfordre til å gi av din tid til andre som trenger det.

I løpet av september og oktober vil det være mer enn 1500 markeringer i hele landet. Tusenvis av personer står på for å bidra til å spre budskapet om hva som må til for å få bedre psykisk helse. De jobber enten som frivillig, i offentlig sektor eller i bedrift. Disse gir av sin tid for en sak de brenner for. Jeg oppfordrer alle som møter disse personene på gata, kontoret, kjøpesenteret eller skolen til å ta tid til en prat med hverandre.

Ekte oppmerksomhet er den fineste gaven man kan få og gi. Derfor er det å gi av tiden sin noe av det fineste man kan gjøre. Har du råd til å la være? spør vi i årets kampanje. Ha en fin dag!

Av Le Hang Duong

Next article