Å ha en sunn munn dreier seg om mer enn å ha fine tenner. Sykdommer og tilstander i munnen kan ha en sammenheng med helseproblemer som diabetes og hjerte- og karsykdommer.
– Munnhelsen påvirker resten av kroppen, og vi har sett at det finnes en sammenheng mellom tannsykdommer og for eksempel hjerte- og karsykdommer. Forskere har for eksempel funnet munn-bakterier i karvegger rundt hjertet hos folk som har fått hjerteinfarkt.
Det sier tannlege Sara Nordevall, daglig leder i tannhelseorganisasjonen Orbdent. På global skala er sykdommene karies (hull i tennene) og periodontitt (tannløsning) blant de vanligste kroniske, ikke-smittsomme sykdommene.
En friskere og gladere befolkning
Orbdent, som har 12 klinikker i to land og nærmere 70 000 pasienter, er en av de raskest voksende tannhelseorganisasjonene i Skandinavia. Deres visjon er å fokusere på økt livskvalitet, og å hjelpe mennesker til å leve lengre og bedre.
– Når vi er friskere, gladere og har god livskvalitet, konsumerer vi ofte mindre, hvilket i sin tur fører til en mer bærekraftig livsstil, sier Nordevall.
Sara Nordevall
Daglig leder, Orbdent
Foto: Orbdent
Hun mener det er viktig at tannleger setter av ordentlig tid i første møte med pasienten. Å få en helhetlig oversikt er viktig for å kunne forebygge sykdommer.
– I vår organisasjon vil vi utføre fullstendige undersøkelser. Man skal se hele mennesket, ikke bare munnen og tennene. For eksempel så kan tannløsning være vanskelig for pasienten å oppdage. Det gjør ikke alltid vondt, og siden det er kronisk, er det ikke sikkert at pasienten merker så mye i starten, foruten at det kan blø fra tannkjøttet iblant under tannpuss. Disse bakteriene som ligger rundt tannkjøttet kan spre seg til andre steder i kroppen.
Nordevall påpeker også stigmaen rundt dårlig tannstatus, og at dårlige tenner ofte blir assosiert med dårlig helse og status generelt. Å kunne forebygge tidlig er derfor svært viktig.
– Som tannlege er det viktig å se etter sykdomstegn så man kan forebygge så tidlig som mulig. For eksempel, en pasient har betennelse i tannkjøttet og det heles ikke sånn som det bør. Da kan man tenke «kan pasienten ha diabetes eller prediabetes?» Ved ukontrollert diabetes har man en lavere tilhelingsevne. Jeg har vært borti pasienter som har hatt diabetes eller prediabetes uten at de har visst om det. Da har vi involvert leger og fått kontroll over sykdommen.
Forebyggende tiltak
I følge Nordevall, er det flere tiltak man selv kan gjøre for å forebygge utvikling av tannsykdommer.
– Vi spiser generelt mye sukker og fast-food. Dette gjør at de bakteriene som produserer syre som skader tennene, trives veldig godt. Vi bør derfor unngå å spise for mye av dette. I tillegg er det viktig å pusse tennene to ganger om dagen, bruke fluor og rengjøre mellom tennene.
Hun mener også at småspising mellom måltidene er en uvane. Enten det er en kaffelatte eller et eple.
– Hver gang man putter noe i munnen som inneholder sukker, dannes det syrer som etser mot tennene. Etter en liten stund har spyttet nøytralisert syrene. Hvis man hele tiden går og småspiser, får ikke tennene tid til å återhente seg.
Nordevall understreker videre hvor viktig det er å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier. Hvor ofte varierer fra person til person, men det viktigste er å få en grundig undersøkelse slik at man kan forebygge sykdommer eller få den behandlingen man trenger i tide.
Les mer om hvordan du som pasient eller helsepersonell kan forebygge sykdom på Orbdent sine hjemmesider orbdent.no
Av Marisa Øvergaard