Hvor gammel bør barna være når man begynner å snakke om overgrep? Skal man virkelig være helt ærlig? Tenk om de blir redde? En del voksne syns det er vanskelig å snakke med barn om overgrep. Men det går som regel veldig fint, bare man kommer i gang.
– Vi erfarer at barn ikke synes det er vanskelig å snakke om. Det er vi voksne som kompliserer ting når vi skal snakke med barna om kropp, grenser og overgrep, sier Silje Vold, spesialrådgiver i Redd Barna.
Bufdir gir råd om at man begynner å snakke med barn om kropp og seksualitet fra de er rundt fire år gamle.
– Det er et godt utgangspunkt. Man må se an hvor modent barnet er og hvor det ligger språkmessig. Men å snakke med barna og vise dem at de bestemmer over sin egen kropp, kan man begynne med fra de er enda yngre, sier Vold.
Vær ærlig
Vold anbefaler at man begynner å snakke om hvordan barn skal være mot hverandre. At man ikke skal slå og at det er hyggelig med en klem men at man selv bestemmer om man vil ha eller gi en klem. Så kan man snakke om overgrep som en forlengelse av dette.
– Man kan også ta utgangspunkt i at barn ofte har en naturlig nysgjerrighet på egen og andres kropp. Man kan snakke om at barn har lov til å se på og ta på sin egen tiss, men at voksne eller ungdommer aldri skal kose på tissen til barn, sier Vold, og råder voksne til å snakke sant, men uten å gå i detaljer.
– Man kan snakke om overgrep som man snakker om andre farlige ting, som trafikksikkerhet eller brann. Da er vi ærlige, men vi går ikke i detaljer, sier Vold.
Mange vet ikke at det er ulovlig
Men er det egentlig så viktig å snakke med barna om disse tingene når de er så små? Kan man ikke vente til de blir litt eldre?
– Nei, mener Vold.
– Jeg skulle ønske barn slapp å lære om dette, men vi vet at åpenhet og kunnskap er viktig for både å forebygge og avdekke. Forskning viser at det i gjennomsnitt tar 17 år før man forteller om seksuelle overgrep. Mange barn forteller ikke fordi de ikke vet at det er ulovlig, eller de tror de selv har gjort noe galt. Mange er også flaue og skammer seg. Andre igjen er redde og vet ikke hvor de kan få hjelp, sier Vold.
Det er også viktig å snakke med barna om kropp og grenser gjentatte ganger, på ulike måter etter som barna blir eldre.
– Barn og unge kan utsette andre for krenkelser hvis de ikke vet at det er feil. Det er for sent å snakke om samtykke i russetiden. De må vite om det lenge før, sier rådgiveren.
Vanskelig å oppdage
Det kan være vanskelig å oppdage hvilke barn som har blitt eller som blir utsatt for overgrep.
– Generelle tegn på at et barn ikke har det bra, bør man alltid ta på alvor, sier Vold, og legger til at barn som har opplevd vanskelige ting, kan oppleves vanskelig for voksne å forholde seg til.
– Da er det ekstra viktig at vi møter dem med varme og omsorg, og er nysgjerrige på hvordan de har det, sier hun.
På Redd Barnas nettside, reddbarna.no/jegerher, finner man filmer og gode råd om hvordan man kan snakke med barn om overgrep.
Av: Silje Vold, spesialrådgiver i Redd Barna, Lene Moen Vik