Ved søvnapné har man en stopp av luftstrømmen på mer enn ti sekunder, eller så har man en reduksjon av luftstrømmen. Grunnen er enten at man har en obstruksjon av fettvev, eller at man er født med trange luftveier som fører til at luftveiene delvis kollapser når man sovner. Lege og PHD ved øre-, nese-, halsavdelingen på Akershus Universitetssykehus, Harald Hrubos-Strøm, forteller at når en pasient har mer enn 30 hendelser i timen så begynner det å bli farlig.
– Pustestopp mens man sover fører til at trykkforholdene i brystkassen endres, noe som gjør at man får en økt utskillelse av stresshormoner gjennom døgnet. Og dette kan være farlig. Man blir ikke kvalt mens man sover, vi er utstyrt med forsvarsmekanismer mot det, men slitasjen på kroppen blir stor over tid. Vi begynner å behandle de som har fra 15 pustestopp og oppover per time.
Det finnes råd
Søvnapné blir vanligere jo eldre man blir, og jo mer overvektig man blir.
– Den første og viktigste behandlingen er vektreduksjon. Hvis man er født med trange luftveier er det veldig viktig å ikke gå opp i vekt, påpeker Hrubos-Strøm.
Søvnapné blir diagnostisert ved hjelp av søvnregistrering på et sykehus. Denne søvnregistreringen vil indikere hva slags behandling som er hensiktsmessig.
– De som har stopp i lufttilførselen bare i ryggleie kan få god effekt av hjelpemidler som sørger for at du sover på siden. Dersom legen finner store mandler og liten tunge kan det være mulig å operere. Hvis underkjeven sklir tilbake under søvn kan man bruke søvnapnéskinner, og disse tilpasses av tannlegen. Til slutt har vi det mest effektive, men også den mest inngripende behandlingen, og det er å sove med en såkalt CPAP- maskin som blåser inn et positivt luftveistrykk.
Sengepartner som fatter mistanke
Det er ofte sengepartneren som vil påpeke at man kan ha et problem med høylydt snorking og pustestopp under natten.
– En sengepartner vil høre høylytt snorking, og også legge merke til pustestopp, og da bør man gå til en lege og få det sjekket. De fleste har fått en tilbakemelding på søvnen på et eller annet tidspunkt. Utover dette er det ikke så mange symptomer, annet enn at man kan være søvnig, men det i seg selv er ikke nok til å si at man lider av søvnapné, avslutter Hrubos-Strøm.
Av Pia Beate Pedersen, [email protected]