Kvinners avkalking av knoklene øker i og etter overgangsalderen hovedsakelig på grunn av synkende østrogenproduksjon. Det lave østrogennivået forårsaker også ubehag som hetetokter, økt svette og søvnforstyrrelser. Derfor velger flere kvinner, til tross for økt risiko for bivirkninger, å få hjelp gjennom østrogenbehandling.
Lindrer plager og styrker beinmasse
Fermentert rødkløver lindrer plager i forbindelse med overgangsalderen og kan styrke knoklene. Det er imidlertid noen bevis for at man kan ha gunstig effekt fra bioaktive isoflavoner fra rødkløver uten bivirkninger. To danske studier utført ved Aarhus Universitetssykehus i Danmark dokumenterer nemlig at fermentert rødkløver, på grunn av innholdet av isoflavoner, har de samme positive egenskapene som østrogenbehandling.
I den første studien deltok 62 kvinner (50+) med sterke plager i overgangsalderen. De fikk alle fermentert rødkløverekstrakt i tre måneder. Etter inntak av fermentert rødkløverekstrakt ble det sett en klar positiv effekt. Studien viste en gjennomsnittlig reduksjon i svettevolum på litt over 40 prosent, og en gjennomsnittlig nedgang i antall hetetokter på cirka 23 prosent. I tillegg så man full stopp i avkalkning av knoklene (målt ved DXA-skanning i ryggraden). (1).
Overgangsalderen er perioden der kvinner vanligvis har størst avkalking av knoklene; mellom fire-seks prosent per år, sammenlignet med en til tre prosent som er normalt etter overgangsalderen.
Positive resultater
Disse positive resultatene førte til at førsteamanuensis, Ph.D. Per Bendix Jeppesen fra Institutt for klinisk medisin ved Aarhus universitetssykehus i Danmark og hans forskerteam lanserte en enda større studie med fokus på osteoporose.
I en vitenskapelig dobbeltsidig placebokontrollert studie over tolv måneder deltok 78 kvinner – alle med osteopeni. Kvinnene ble delt inn i to grupper, én som fikk fermentert rødkløverekstrakt og én som fikk placebo. (2). I tillegg fikk alle deltakerne – inkludert placebogruppen – et daglig tilskudd av kalsium, magnesium og vitamin D. Bentetthetsmålinger ble utført og blodprøver ble tatt i begynnelsen og slutten av studien.
Etter tolv måneder fastslo bentetthetsmålinger av ryggraden og hoftebeinet at de som hadde fått fermentert rødkløverekstrakt hadde betydelig mindre bentap enn placebogruppen.
Per Bendix Jeppesen gir utrykk for at fermentert rødkløverekstrakt i fremtiden vil komme til å inngå i behandlingen av osteopeni og på sikt av benskjørhet:
– Planteøstrogen fra fermentert rødkløver er interessant i henhold til forebygging og behandling av osteoporose (benskjørhet), nettopp fordi østrogenlignende forbindelser som finnes i rødkløver binder seg til andre reseptorer i kroppen enn vanlig østrogen, sier Jeppesen, og avslutter med:
– Man vil kunne dra nytte av fermentert rødkløvers østrogenlignende forbindelser, samtidig unngå negative bivirkninger.
Tekst: Redaksjonen
Fakta
- Rødkløver krever fermenterting for å ha en bevarende effekt på knokler.
- En stor internasjonal metaanalyse av Aarhus Universitetssykehus viste tydelig at planteøstrogener (isoflavoner) må ha gjennomgått en fermenteringsprosess for å ha en gunstig effekt på benskjørhet. (3).
- Isoflavoner er av natur bundet til sukkermolekyler. Under fermenteringen (gjæringsprosessen) avspaltes sukkermolekylene, så isoflavonene blir brutt ned til enheter som kan absorberes direkte inn i blodet og dermed få større opptaklighet.
Kilder
1: PLOS One: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0176590
2: The American Journal of Clinical Nutrition – 1: https://academic.oup.com/ajcn/article/106/3/801/4822356
3: The American Journal of Clinical Nutrition – 2: https://doi.org/10.3945/ajcn.117.153353