Skip to main content
Home » Kvinnens helse » Endometriose – sykdommen som rammer én av ti
underliv

Endometriose – sykdommen som rammer én av ti

Martine er blogger og aktivist, og ønsker seg mer åpenhet rundt kvinnehelse og kvinnesykdommer som kan være vanskelige å snakke om. Foto: privat

Hva er endometriose, og hva bør du gjøre dersom du mistenker at du kanskje er én av ti?

Nettopp fordi endometriose kan fortone seg så ulikt fra pasient til pasient, er det ofte utfordrende å sette rett diagnose. Symptomene kan være helt forskjellige, og overlapper ofte med andre sykdommer. Noen kan leve helt ukomplisert uten symptomer, mens andre sliter med å komme seg gjennom dagen.

– Endometrioseforeningen hører dessverre mange triste historier, hvor endometriosepasienter ikke har blitt tatt på alvor, blir kronisk syke og lever med store smerter daglig. Dette er et stort tap for personen med endometriose, og for samfunnet, som kan ende opp med å miste helt fantastiske ressurser til sykdom, forteller Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen.

Senvirkninger og konsekvenser

Alle endometriosehistorier er ulike, og senvirkningene og konsekvensene kan være ulike. Likevel opplever mange at endometriose kan føre til sammenvoksinger av organer, økte smerter og barnløshet dersom man ikke får stilt diagnosen tidlig nok og tilbudt rett behandling. Søstersykdommen, adenomyose – hvor livmorslimhinnen vokser inn i muskelveggen av livmor, er også i stor grad knyttet til flere lignende symptomer.

– I lang tid har det vært tabulagt å snakke høyt om mensen, kvinnekroppen og barnløshet. Det har blitt enklere, men fremdeles synes mange det blir for privat. Derfor hjelper det at norske kvinner som Martine, og kjendiser i inn- og utland forteller åpent om endometriose. Dette er en sykdom som ikke må ties i hjel, men prates om i mye større grad, mener Raasholm Larby.

Ane Løvereide Undhjem, styremedlem i Endometrioseforeningen. Foto: Endometrioseforeningen

Store smerter og liten livslyst

Bloggeren, Martine Røsten Aune, er en av mange norske kvinner som har snakket ut i media om sykdommen sin. Hun forteller at smertene nesten drev henne til vanvidd.

–  Som mange andre kvinner startet jeg tidlig på p-piller i et håp om at de kunne mildne menssmertene mine. Likevel tok det ikke lang tid før smertene ble uhåndterbare. Nå har jeg hatt to operasjoner for å få fjernet endometriosevev, og har heldigvis blitt bedre, men frisk kommer jeg nok aldri til å bli, sier Røsten Aune.

Selv har hun kjempet med vonde tanker, og da smertene var som verst ebbet også livsgleden ut.

–  Når man snakker om endometriose snakker man oftest om det fysiske ved sykdommen, men ikke alltid det psykiske. For meg har det vært en kamp å omfavne livet med alt det har innebåret. Gjennom bloggen min har jeg fått flere meldinger av kvinner som nesten ikke orker tanken på leve med smertene denne sykdommen kan medføre, forteller Røsten Aune trist.

Hva gjør jeg hvis jeg mistenker endometriose?

Dersom du tror du kan ha endometriose vil det alltid være lurt å kontakte fastlegen eller din gynekolog. Ta gjerne med litt faginformasjon om sykdommen, og skriv ned en liste med spørsmål. Husk at selv om du har en livmor, er det ikke normalt å leve et liv med store smerter og plager. Jo tidligere man oppdager endometriose, desto bedre livskvalitet vil endometriosepasientene ofte ha.

For mer informasjon og hjelp videre kan du ta kontakt med Endometrioseforeningen på endometriose.no.

Fakta

– Endometriose er en sykdom hvor vev lignende livmorslimhinnevevet vokser ulike steder i kroppen.
– De vanligste symptomene inkluderer:
– Store smerter, gjerne i forbindelse med menstruasjon eller eggløsning
– Tunge blødninger under menstruasjon
– Tarmproblemer som diaré eller forstoppelse
– Smerter i forbindelse med samleie
– Komplikasjoner i forbindelse med fruktbarhet og graviditet
– Én av ti kvinner i Norge har endometriose, og sykdommen kan også ramme transpersoner og ikke-binære personer.
– I dag tar det i gjennomsnitt syv år før man får diagnosen.
– Endometriose diagnostiseres gjennom kikkhullsoperasjon, og dyktige kirurger kan under en slik operasjon også fjerne det de finner av endometriosevevet.
– Det finnes ingen kur mot endometriose.

Av Ane Løvereide Undhjem, styremedlem i Endometrioseforeningen

Next article