Ny biologisk behandling av pasienter med revmatiske sykdommer, har ført til at færre trenger kirurgi. Ortoped Lars Bjune syns det er en gledelig utvikling.
Lars Bjune er ortoped og seksjonsoverlege ved Martina Hansens Hospital. Han forteller at man deler ortopedi inn i to kategorier: Akutt og elektiv ortopedi.
– Akutt ortopedi består av traumebehandling av pasienter med skade på armer, ben eller rygg. Det kan være brudd eller skader på muskulatur, sener eller leddbånd, sier Bjune.
– Elektiv, eller kald ortopedi, er planlagte ortopediske inngrep eller behandlinger, sier han videre.
Lars Bjune
Ortoped og seksjonsoverlege ved Martina Hansens Hospital
La ned revmakirurgisk avdeling
Ved Martina Hansens Hospital, der Bjune jobber, driver de kun med elektiv ortopedi. Tidligere hadde sykehuset en revmakirurgisk avdeling, men denne er lagt ned.
– Det betyr ikke at vi ikke driver med revmakirurgi. Men de siste 10-15 årene har det kommet så mange gode, nye medisiner at færre trenger kirurgi. I dag har vi biologiske medisiner som gjør at leddene ikke i like stor grad går i stykker, sier han.
Likevel er det noen som trenger kirurgi. Bjune forteller at det gjerne er pasienter som har kommet sent i gang med behandling, eller som ikke responderer på biologiske medisiner.
– Det er både unge og eldre pasienter, og det går mye i hånd- og fotkirurgi, sier han.
Prøver å unngå protese
– Noen pasienter må operere mange ganger. Av og til må vi også sette inn protese i ledd. Det ønsker vi helst ikke å gjøre hos unge personer. En protese må skiftes ut med årene, og det blir vanskeligere for hver gang den skiftes ut. Når unge folk har fått ødelagte ledd, prøver vi i det lengste andre behandlingsformer, som fysioterapi eller steroider, sier Bjune.
Er leddet helt ødelagt, har han likevel ikke noe valg. Da setter han inn protese.
– Når man ikke kan skifte protese flere ganger, må vi stive av leddet. Det ønsker vi helst å unngå på de store leddene, som for eksempel skulderledd, sier han.
Viktig å holde seg oppdatert
For å holde seg oppdatert på nyheter innen feltet, er Bjune medlem av Norsk ortopedisk forening. Foreningen er aktiv innen utdanning, kursing og oppfølging av ortopedene.
– Vi har også et årlig høstmøte som går over tre dager. Der vi har opplæring, kurs og foredrag, og presentasjon av artikler på hva man har sett på og forsket på det siste året. Det er viktig å holde seg oppdatert, sier Bjune.
Av Marte Frimand