Skip to main content
Home » Psykisk helse » ADHD-diagnose etter 25 år med terapi: – Synd jeg ikke fikk den før
Psykisk helse

ADHD-diagnose etter 25 år med terapi: – Synd jeg ikke fikk den før

Foto: Hilde Brevig

– Jeg behøver ikke skamme meg over ADHD, sier Lene Alexandra Øien (39), coach, forfatter og personlig trener (PT), som mener diagnosen er misforstått og stigmatisert. – Det er mye viktigere at jeg forteller om det og kan hjelpe folk, enn at jeg holder det for meg selv. Slik har jeg en verdi.

– Trening, sunn livsstil og struktur bidrar til å holde min ADHD i sjakk. Det å hjelpe andre gir livet mening.

Slik takler hun tilværelsen på en god måte. Det har ikke alltid vært slik. En traumatisk opplevelse i tolvårsalderen ledet til psykiske utfordringer for den unge piken. Første gang hun ba om hjelp fra psykolog, var hun fjorten år gammel. Dessverre førte det med seg en feildiagnose, og jenta ble satt på antidepressive, samtidig som hun fikk spiseforstyrrelser.

– For meg har det vært en kamp hele livet. Gjennom årene opplever jeg å ikke bli hørt. Samtidig har jeg hele tiden forsøkt å være sterk og holde masken. Ingen terapeuter har klart å se forbi den. Det er nok kanskje derfor jeg ikke har fått den hjelpen jeg trengte før nå, undrer hun.

Glad for diagnosen

I august i år falt noen brikker på plass da Lene Alexandra fikk diagnosen ADHD, og tilbud om å prøve nye medisiner.

– Bare synd jeg ikke fikk den før, sier hun.

– Jeg både kjenner og har coachet mange ressurssterke mennesker som har ADHD. Mange fungerer godt, men dessverre er det altfor mange som ikke blir utredet før i voksen alder. Da kan de ha de utviklet symptomlidelser som angst, depresjon, spiseforstyrrelser og personlighetsforstyrrelser.

Til tross for at det har vært utfordrende, og hun skulle ønske at psykologer var mer nysjerrige, er hun glad for diagnosen.

 – Hadde jeg ikke hatt ADHD hadde jeg kanskje ikke tort å gjøre og få til alt jeg har gjort. Det positive med ADHD er at vi kan ha laserfokus på et mål vi virkelig har lyst til å nå. Eksempelvis da jeg gikk for PT-utdannelsen og fikk en av de beste besvarelsene i klassen, da jeg vant «Skal vi danse», og da jeg fikk tredje plass i mitt første Styrkeløft NM nylig.

Bygger muskler for å takle ADHD

– Det å oppleve mestring på styrketreningen har vært min beste terapi og min frisone. Den voksende mestringsarenaen har hjulpet meg med å holde spiseforstyrrelsene i sjakk. Forandringen kom da fokuset skiftet mot å være sterk, framfor tynnest mulig. Dette og PT-utdannelsen er det som har hjulpet meg mest ut av spiseforstyrrelsene.

Lene Alexandra har forstått det slik at ADHD kanskje er noe hun må leve med livet ut. Med det følger lysten til å kaste seg ut i nye utfordringer.

– Det er en gjenganger hos folk som har ADHD. Psykiateren min sier det er bra for meg å kaste meg ut i utfordringer, og at jeg presterer bra under press. Jeg trenger action og spenning. Det gir meg dopamin og jeg blir rolig, forklarer Lene Alexandra Øien. Sånn er det.

Av Anett Kilén

Next article