Skip to main content
Home » Psykisk helse » Da språket sviktet, viste Vigdis tommelen opp hvis alt var bra
Sponset

Vigdis og Roy. Et sammensveiset par, helt siden de unge og forelsket falt for hverandre på 70-tallet. De fikk etterhvert to flotte barn og bygget en familie sammen, og har hatt et aktivt og godt liv, rikt på øyeblikk og opplevelser.

Begge elsker musikk. Det ble timesvis med gode stunder over platespilleren og minneverdige konserter i Grieghallen såvel som New Orleans. Vigdis var alltid en aktiv og sprudlende kvinne. Venninnegjengen, som har holdt sammen siden ungdommen, har hatt faste turer i den vakre naturen rundt Bergen og reiser til utlandet.

Så fikk Vigdis påvist demens i 2015. Minnet ble svakere og aktiviteten lavere. Hun kunne ikke lenger bli med på tur, men venninnene sendte henne postkort annenhver uke i fem år for å ta Vigdis med på opplevelsene.

Gjenopplever minnene

Vigdis med Roy bruker Mundu for å gjenoppleve minnene sammen. Mundu er en web- og nettbrett-app som gir personer med demens – og alle som står dem rundt – en mulighet til å skape gode øyeblikk, forbedret helse og fornyet livsglede gjennom musikk og bilder fra eget liv.

Mundu er utviklet i samarbeid med NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus. Olaviken anses som kunnskapssenteret for demens i Vestland fylke. Forskning bekrefter at musikk har en eksepsjonell kraft på psykiske og kognitive evner. Sykehuset bruker musikkterapi som et aktivt virkemiddel for å dempe angst, uro, depresjon og bedre hukommelsen. Mundu har derfor i samarbeidet sterk rot i musikkterapien –  i sin misjon om å skape livsglede for personer med demens.

En tommel opp

En Mundu-film er musikk og bilder fra eget liv. Når Mundu lanseres på nyåret, vil helsepersonellet enkelt kunne lage og sende filmer til brukerens nettbrett. Etterhvert skal pårørende selv kunne gjøre det samme.

Vigdis og Roy valgte ut fotos fra sitt minnerike liv og Vigdis valgte ut musikk ved å vise tommel opp på forslag, siden det ikke var like lett å prate lenger. De så Mundu-filmer flere ganger i uken da hun fortsatt bodde hjemme. Nå bor Vigdis på Domkirkehjemmet. Hun har det godt der. Roy besøker Vigdis ofte, en rolig spasertur fra hjemmet. Hver gang har han med seg nettbrettet og viser film. Da spør Roy henne om det var fint å se den igjen. Får han en tommel opp, er alt bra.

Vigdis er en av ca 100.000 nordmenn som lever med demens. Det gjør også Roy som pårørende. Er du pårørende eller helsepersonell? Les mer på www.mundu.no.

Av Mundu

Next article