I følge Folkehelseinstituttet begår over 600 personer selvmord hvert år i Norge. To av tre er menn. Nesten alle mennene som ringer Roya Sori går med selvmordstanker.
– Jeg skjønner det med en gang. De sier bare ‘hei’, og så er det stille i telefonen – lenge, sier Roya Sori. Hun bruker nesten all sin fritid på å snakke med fortvilte mennesker hun aldri har møtt.
En slik samtale kan ta mange timer, og den handler ofte om forventninger.
Lykken er en Tesla
Årsakene til selvmord kan være forskjellige, men felles for mange er, i følge Roya, forventningen om å være vellykket.
– Det er noen av disse forventingene som er usunne. Hvorfor må alle bli rike? Kan vi ikke bare bli rike på hver vår måte?, spør Roya.
Roya Sori
Jobber som HR-sjef i et større helseforetak, men bruker nesten all sin fritid på å snakke med mennesker som har det vanskelig
Du skal ha en lønn på en million, du har en Tesla, hus og helst en hytte. Men selv de som har alt dette, kan være ulykkelige fordi de ikke har noen å dele rikdommen med. Menn forteller ofte at de føler seg ensomme og ikke har ordentlige venner.
For en mann sitter en slik innrømmelse langt inne.
Reiste seg fra mobbing
Royas egen reise begynte da hun var sju år gammel, som kurdisk flyktning fra Iran. Trygge Norge ble noe helt annet for den unge jenta. Grov fysisk og psykisk mobbing gjorde at hun droppet ut av skolen i videregående og søkte lykken i et ekteskap – et ekteskap som skulle vise seg å være destruktivt. I dag er Roya en fraskilt småbarnsmor som beskriver seg selv som fri.
For Roya var åpenhet den beste terapien. Hun startet en Instagram-konto hvor hun fortalte åpent om sitt liv og mental helse. I dag blir hun kontaktet av mennesker i og utenfor Norge.
– Jeg retter lyset mot det samfunnet ikke vil snakke om, det vi feier under teppet, forteller Roya.
Ikke en selvhjelpsguru
Roya selger ikke selvhjelpsbøker eller produkter. Hun kaller seg heller ikke en influenser, selv om hun har innflytelse på hvordan mennesker tenker på livet sitt. Hun understreker at hun ikke er noen fagperson, og hun vil aldri fortelle noen hvordan de skal leve livet sitt.
– Jeg strekker bare ut en hånd og sier ‘her er jeg’, hvis du vil prate med noen, forklarer hun.
Mennene som ringer Roya har vanligvis snakket med fagpersoner allerede og ringer henne som et siste rop om hjelp. Hun forsøker å hjelpe dem å se mulighetene i det de forteller om seg og sitt liv.
Hun er opptatt av at livet ikke må gjøres for komplisert. Ikke bruk tid på ting eller mennesker du uansett ikke får gjort noe med. Prøv å se mulighetene og bruk energien på deg selv.
Derfor er hennes viktigste ledestjerner også veldig enkle: Først må du være snill med deg selv, respektere deg selv. Og så skal du være snill mot alle på din vei.
– Vi må endre tankegangen, akkurat som når vi setter oss på et fly og lærer å ta på oss masken før vi hjelper andre, avslutter hun.
Du finner Roya Sori på Instagram: @soriroya
Av Christian Geelmuyden