Skip to main content
Home » Mage og tarm » Derfor er det lurt å tenke grovt i desember
Mage og tarm

Derfor er det lurt å tenke grovt i desember

Spesialrådgiver i klinisk ernæring i Kreftforeningen, Mona Bjelland, viser frem matvarer som inneholder forskjellige typer fiber. Foto: Linn Foyn Therkelsen

Det viktige er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men mellom nyttår og jul. Behold allikevel litt av hverdagsvanene dine i juledagene og i førjulstiden. Da vil magen din føles bedre og du får bedre tarmhelse.

Stadig flere får tarmkreft i Norge. Det er ikke noe vi har lyst til å tenke på akkurat nå, men halvparten av tilfellene kan unngås. Med enkle grep kan du redusere risikoen for å bli syk og samtidig bedre din generelle tarmhelse.

– Sannsynligheten for å få tarmkreft er mindre om du følger de tre f-ene. Det handler om å spise fullkorn og fiber, og å være i fysisk aktivitet, sier spesialrådgiver i klinisk ernæring i Kreftforeningen, Mona Bjelland.

Ekstra grovt brød, av typen med fire ruter på grovhetsskalaen, inneholder to av de viktige f-ene; fullkorn og fiber. Frukt, bær og grønnsaker inneholder også fiber, men en annen type. For mange er ikke fem om dagen det man er opptatt av i julemåltidene, men velger du mer surkål og mindre ribbe og pølse, er du allerede godt i gang. Mange har tradisjon for å ha tørket frukt som svisker, dadler og fiken som en del av julegodtet. Å spise dette, i tillegg til julematen, er bra for tarmen din, og så minsker det kanskje behovet for sjokolade og søte kaker.

 De to fibertypene har ulik effekt på kroppen. Vi trenger begge for at tarmene skal ha det bra, forklarer Bjelland.

Litt forenklet kan vi si at fiber fra grove kornprodukter feier tarmen som en feiekost, mens fiber fra grønnsaker, frukt og bær, mykgjør avføringen ved at fiberne trekker til seg vann som en svamp.

Beveg deg i minst en halvtime hver dag

Om du får i deg både fiber og fullkorn, har du dekket to av de tre f-ene. Da gjenstår den siste, som er fysisk aktivitet. Du bør bevege deg minst en halvtime hver dag – også i desember. Gå en tur og husk at noen runder på dansegulvet også gir god mosjon.

 Når du er i bevegelse, stimulerer du tarmen til å fungere bedre. Velg trappen i stedet for heisen, og sykkelen eller beina fremfor bilen, oppfordrer Bjelland.    

De tre f-ene: fullkorn, fiber og fysisk aktivitet

Hvert år får om lag 4500 nordmenn tarmkreft. Mange tilfeller kan forebygges hvis en sørger for at tarmen har det bra. Grunnen til at man får tarmkreft er sammensatt, og skyldes arvelig belastning, levevaner og tilfeldigheter.

Fullkorn vasker og skrubber tarmen, og fiber gjør avføringen myk og fin. Både fiber og fysisk aktivitet gjør at maten passerer raskere gjennom tarmen. Jo kortere tid maten er inne i tarmen, jo mindre er risikoen for å utvikle tarmkreft, forklarer Bjelland.

Gevinsten ved å være i fysisk aktivitet, og å spise fullkorn og fiber er stor. I tillegg til å redusere risikoen for tarmkreft, minsker det også risikoen for en rekke andre ikke-smittsomme sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, overvekt, og diabetes type 2.

Les mer om god tarmhelse og hva du bør gjøre for å minske risikoen for tarmkreft på førpåklok.no

Med ønske om en god og førpåklok juletid.

Fakta om tarmkreft

– 4594 personer fikk tarmkreft i 2020
– Det var 2325 menn og 2269 kvinner 
– Tarmkreft er den vanligste kreftformen som rammer både kvinner og menn
– Tarmkreft har hatt en rask økning de siste 50 årene. Økningen er større i Norge enn i de andre nordiske landene. Årsaken til dette er ikke kjent.

Slik kan du minske risikoen for tarmkreft :
– Ha en sunn kroppsvekt, unngå overvekt og fedme
– Vær fysisk aktiv
Vær røykfri
– Drikk minst mulig alkohol
– Ha et sunt kosthold med mye fullkorn, fiber, grønnsaker og frukt

Faresignaler for tarmkreft:
– Slim i avføringen
– Endring i avføringsmønster
– Følelsen av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring
– Luft i tarmen, følelsen av å være oppblåst
– Magesmerter
– Blod i avføringen
– Vekttap
– Blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre)

Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer i over tre uker, bør du kontakte fastlegen.

Faktorer som kan gi økt risiko:
– Polypper og adenomer (godartede små svulster) i tarmen, som ikke blir behandlet
– Betennelsessykdommer som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
– Tidligere strålebehandling mot bekken
– Tidligere tarmkreft

Infeksjoner på grunn av Humant papillomavirus (HPV) eller Helicobacter pylori (H pylori) gir svakt økt risiko

Tekst: Kreftforeningen

Next article