Sexolog og influenser Iselin Guttormsen er kjent for sitt særdeles avslappede forhold til kropp og sex. Men det har ikke alltid vært sånn. I tenårene handlet sex bare om at det skulle være deilig for gutta, og alt hun gjorde i senga, var for å please dem.
– Jeg har skammet meg mye over kroppen min. Jeg eksperimenterte tidlig med å onanere, og var trygg i meg selv og min egen seksualitet. Men sammen med andre, handlet min seksualitet om dem. Jeg var opptatt av at guttene skulle synes jeg var sexy og pen og knullbar. Jeg likte at kjærestene mine syns jeg var rå i senga, sier Guttormsen.
Denne usikkerheten kom blant annet fra påvirkning fra populærkulturen, der jentene først og fremst var pene og sexy.
– Jeg husker jeg så på musikkvideoer på MTV med masse deilige damer. Det var Britney Spears, Jennifer Lopez og Beyoncé, sier hun, og trekker frem enda et minne som har satt sine spor:
– Jeg var på kino med kjæresten min da jeg var 15-16 år gammel og så Transformers. Alle guttene satt og siklet på Megan Fox. Hun skulle liksom være «the girl next door», og så satt jeg der selv og følte meg ikke i nærheten av å være et sexsymbol som henne.
Feminisme og patriarkatet
Da Guttormsen ble gravid, fikk hun et helt nytt forhold til kroppen sin. For første gang elsket hun hvordan hun så ut.
– Jeg ble ei litta dundre på hundre kilo, og jeg elsket det, ler hun.
På denne tiden fikk hun også øynene opp for feminisme, patriarkatet, samfunnsstrukturer og kvinnehelse
– Jeg opplevde mye skjevbehandling, der jeg gikk rundt og var gravid med alle begrensningene det førte med seg, mens partneren min levde livet sitt som vanlig. Jeg syns også det var lite informasjon til mannen hos jordmoren, sier hun, og legger til:
– Jeg husker at samboeren min ikke kunne ta seg fri fra jobben for å bli med til kontroll hos jordmor. Hva ville de på jobben si? Vi er da to stykker om dette. Jeg vil ha et samfunn der arbeidsgiver sier at mannen selvfølgelig skal få fri for å bli med til jordmoren.
Kvinnene må på banen
Guttormsen følte etter hvert på så mye urettferdighet og frustrasjon rundt kvinnens helse, at hun begynte å blogge om det. Noen år senere stod hun midt i en krise med utroskap, og fant ut at nå var det nok. Da startet hun på sexolog-studiet. Hun begynte også å dele bilder av sin egen kropp på Instagram, uretusjert og uten å posere. Det var det mange som satt pris på.
– Vi lever i et samfunn som er laget av og for menn, men heldigvis begynner kvinner å ta mer plass. Kvinner sier mer ifra og blir tøffere. Og nå er vi tilbake til feminisme og patriarkatet igjen. Vi trenger flere kvinner på banen, flere kvinner i maktstillinger og mer tillitt til kvinner. Det vil igjen hjelpe kvinner til å bli tryggere på seg selv, sier hun.
Tekst: Marte Friman