Klarer jeg å tømme posen alene? Hvordan blir det å dusje? Hvordan skal jeg kle meg? Kan jeg fortsatt ha sex? Og hva med trening? Det er mange spørsmål som dukker opp når man skal gjennom eller har gjennomgått en stomioperasjon. Da er det godt å vite at man ikke er alene.
– Da dagen for hjemreise kom følte jeg på en veldig stor usikkerhet. Plutselig skulle jeg håndtere den stomien helt alene, det var ikke bare å dra i en ringesnor og få hjelp, sier Lotte.
Lotte er stomioperert med ileostomi. I videoserien «Lottes stomiliv«, forteller hun om hvordan det er å leve med stomi. Videoene finner du på Youtube.
En stomi, eller utlagt tarm, er en kunstig åpning i bukveggen på magen, hvor tarmen er ført ut og sydd fast i huden på magen. Avføringen eller urinen vil da komme ut i en pose på magen. En stomi kan være midlertidig, eller permanent.
Vi er mange med stomi
På nettsiden stomiliv.no ligger det mye inspirerende og god informasjon om hverdagen med stomi. Her finner du blogg, videoer og podcast med brukerhistorier, fagartikler og informasjon om tilpasning av stomiutstyr. Slik kan vi sammen hjelpe hverandre til en bedre hverdag. Du kan også bestille gratismagasinet Assistanse som kommer ut to ganger i året.
I tillegg kan du komme i kontakt med kundeservice med fem sykepleiere som svarer på spørsmål hver dag mellom 9 og 16. De kan hjelpe deg med produktveiledning og spørsmål angående stomi og kontinens, og du kan få gratis produktprøver.
Kompis med doen
Heldigvis gikk det bra med Lotte og hennes frykt for å håndtere stomien alene etter operasjonen. Den første utfordringen hun støtte på, var å bli kompis med doen.
– Jeg syntes det var ubehagelig å sette meg ned på do og sprike godt med bena for å få tømt posen ned i doen, sier hun.
Lotte og doen ble venner til slutt, og etter hvert ble hun også trygg på å tømme posen både på offentlige toaletter og på steder uten do, som ute i naturen.
Frykten for lekkasje
Lotte forteller at den store skrekken er å oppleve lekkasje, at avføring skal komme på huden. Da kan huden rundt stomien bli sår, og det kan igjen føre til at utstyret får dårligere feste. For å unngå dette er det viktig med riktig utstyr som er godt tilpasset.
– Jeg opplevde å bli sår helt i starten da jeg kom hjem fra sykehuset. Det var rett og slett fordi jeg hadde feil utstyr. Jeg hadde en flat hudplate, som gjorde at det lakk avføring inn under plata. Og bare fra én dag til en annen var huden helt sår. Da fikk jeg hjelp av stomisykepleier til å finne et annet produkt med konveksitet, og i tillegg bruker jeg en tetningsring, sier Lotte, som har fått helt fin hud rundt stomien igjen etter å ha fått hjelp med tilpasning av utstyr.
Stomien er ingen hindring
Det å få stomi kan oppleves overveldende. Det er mye nytt å forholde seg til, man skal forsones med og lære seg å bruke stomiutstyr, og det at kroppen har endret seg. For noen er stomioperasjonen livreddende, og for noen betyr det frihet fra smerter og løsningen på et problem med blære eller tarm.
For mange kan stomien føre til at de igjen kan leve et liv uten begrensninger hvor de for eksempel alltid må vite hvor nærmeste toalett er, eller holde seg hjemme i frykt for ikke å nå frem i tide.
Gode rutiner og godt tilpasset utstyr er avgjørende. Stomien skal ikke hindre deg fra å leve det livet du ønsker.
Av Marte Frimand