Skip to main content
Home » Blodsykdommer » Liam fikk hjerneblødning som sjuåring
Blodsykdommer

Liam fikk hjerneblødning som sjuåring

Liam Nicolaysen Forrest
Liam Nicolaysen Forrest
Liam Nicolaysen Forrest (15) sammen med sin mamma Bente Nicolaysen. Foto: Cristopher Olssøn

Som sjuåring ble Liam Nicolaysen Forrest (15) rammet av hjerneblødning. Nå har blant andre hans mor, Bente Nicolaysen, tatt initiativet til LHL Hjerneslag Barn og Ungdom for å bistå andre i samme situasjon.

La oss gå tilbake til 2011. Liam er på skolen i Jessheim i Akershus, og han må på toalettet.

– Idet jeg skal ta i dørhåndtaket faller jeg i bakken, forteller Liam.

Han mistet følelsen i kroppen, kastet opp og ble bevisstløs. Han måtte igjennom en ni timer lang operasjon, og ble liggende tre uker i koma.

Hvert år rammes 12 000 nordmenn av hjerneslag. Selv om gjennomsnittsalderen er 75 år, kan også barn og unge få slag. Ifølge Folkehelseinstituttet ble i 2015 14 pasienter under 18 år innlagt med hoveddiagnosen hjerneslag, og ytterligere 24 med slag som bidiagnose.

Mulige årsaker

Helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag, Marita Lysstad Bjerke, forteller at hjerneslag enten kan være et hjerneinfarkt (blodpropp) eller en hjerneblødning, slik Liam har hatt.

– For barn og unge som får hjerneinfarkt, kan årsaken ≤ære at de er født med hjertefeil, eller infarktet kan oppstå i forbindelse med behandling av en slik lidelse. Infeksjoner er også en risikofaktor, forklarer hun. Årsaken til blødning kan, i tillegg til påførte hodeskader, være medfødte svakheter i blodårer, utposninger (aneurismer) og «karnøster» (arteriovenøse malformasjoner), eller oppstå på grunn av hjernesvulst.

Symptomer

Lysstad Bjerke forteller at hovedsymptomene på hjerneslag er plutselige problemer med å prate, smile eller å løfte armene.

– Men symptombildet for barn og unge kan være variert og sammensatt. Hodepine, nedsatt bevissthet, kramper, ulike lammelser og synsforstyrrelser, kan være viktige tegn på at noe er galt. Det kan også ustøhet- og koordinasjonsproblemer,  kvalme eller brekninger være.

Interessegruppe

Liam og Bente har erfart at hverdagen som ung slagrammet og pårørende kan være krevende. Derfor har Bente, blant annet sammen med Inge Vermeulen fra Son, tatt initiativet til interessegruppen LHL Hjerneslag Barn og Ungdom. Her og på Facebook finner du mer informasjon:
www.lhl.no/lhl-hjerneslag/barn-og-ungdom/

, 

Next article