Skip to main content
Home » Diabetes » Cøliaki og diabetes
Cøliaki

Cøliaki og diabetes

Foto: Getty Images

Rundt ti prosent av de med diabetes type 1 har også cøliaki. Å leve med dobbeldiagnosen er utfordrende, her får du noen glutenfrie og diabetesvennlige tips.

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug og bygg, og varianter av disse, som spelt og emmer. Havre er glutenfritt, men det anbefales at man bruker spesialdyrket, glutenfri havre for å unngå kontaminering fra andre kornslag.

Dobbeldiagnose

Når en med cøliaki får i seg gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert og evnen til å absorbere næringsstoffer i maten blir svekket.

Cøliaki er vanligere blant de som har diabetes type 1 enn i resten av befolkningen. Omtrent ti prosent av de med diabetes type 1 har også cøliaki. En del av de med begge diagnosene ser ut til å ha milde eller ingen symptomer på cøliaki, selv om tarmslimhinnen blir ødelagt når de spiser gluten.

Man vet ikke helt hvorfor noen får både cøliaki og diabetes type 1, men det kan se ut som om noe av årsaken ligger i genene. Personer som har vevstyper kalt HLA, reagerer rett og slett oftere enn andre med å lage antistoffer mot egne celler.

Den utfordrende maten
Å leve med dobbeldiagnosen cøliaki og diabetes er utfordrende, og krever mye tilrettelegging og planlegging. Kunnskap om glutenfri mat og kosthold er viktig for å mestre begge sykdommene, og redusere risikoen for komplikasjoner.

For god blodsukkerkontroll er det viktig å spise regelmessig og ikke for sjelden. Glutenfri bakst inneholder ofte mye stivelse, og har av den grunn høy glykemisk indeks (GI). Derfor krever det litt mer å holde et stabilt blodsukker på et glutenfritt kosthold. I tillegg inneholder glutenfri bakst mindre fullkorn, fiber, protein, vitaminer og mineraler sammenliknet med glutenholdig. Å bake selv kan være en løsning for å øke næringsinnholdet.

Glutenfrie- og diabetesvennlige baketips

  • Bruk mer glutenfrie og grove kornprodukter, som havre, bokhvete, teff, hirse, quinoa, amarant og sorghum, når du baker glutenfritt. Disse er rike på fiber, fullkorn, protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter og har i tillegg lav GI.
  • Tilsett gjerne frø, kjerner og nøtter, malte, hakkede eller hele til baksten. Det øker protein og fiberinnholdet, og tilfører masse vitaminer og mineraler. Men husk på at disse produktene inneholder mye fett, selv om det er det sunne umettede fettet, så det gir mye energi.
  • Tilsett gjerne også ekstra fiber i form av sukkerroefiber, pofiber eller fiberhusk. Det gir en lav blodsukkerstigning og stabilt blodsukker.
  • Belgfrukter, som bønner, linser og kikerter er også lurt å tilsette i glutenfritt. Det gir mye fiber, protein, vitaminer og mineraler. Det samme gjelder revet eller most frukt og grønnsaker som gir fiber og tilfører baksten fuktighet og god smak. Tilsettes meieriprodukter og egg vil det tilføre protein, vitaminer og mineraler til den glutenfrie baksten.

NCF arrangerer kurs i de fleste fylker for de som ønsker å lære å bake glutenfritt – så meld deg på!

Nettkurs og bakekurs

NCF arrangerer nettkurs for ansatte på spisesteder om trygg glutenfri mat. Ta kontakt på [email protected] hvis dere ønsker kurs eller har spørsmål om kurset.

Tekst: Norsk cøliakiforening

Next article