Skip to main content
Home » Din hud » Gjelder åpenhet på sosiale medier for alle?
Din hud

Gjelder åpenhet på sosiale medier for alle?

Mari Øvergaard, Generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Tøri Gjendal

Sosiale medier kan være et utfordrende sted hvis du har en hudsykdom.

Åpenheten blomstrer på sosiale medier, men inkluderer åpenheten hudsykdommer? Mange personer med hudsykdommer som psoriasis, eksem, elveblest og hidradenitis suppurativa (HS) får negative kommentarer på bilder de deler av seg selv. Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) oppfordrer oss alle til å protestere mot utseendepress og plettfri hud på sosiale medier ved å vise frem vår ekte hud. 

Normalisere ekte hud og hudsykdommer

Protesten vår møter dessverre motbør hos teknologiselskapet Meta som eier Facebook og Instagram. Ved flere anledninger har PEF og PEF-ung blitt sensurert av Meta. Sist gang var i forbindelse med kampanjen vår Real Skin. Vi ønsket å annonsere på Facebook og Instagram med flere filmsnutter med oppmuntrende tekster. Vi lekte med ulike filtre, og på en av filmsnuttene dekket vi gradvis et psoriasisutslett på en arm med et kart over det afrikanske kontinentet. Vi tenkte det var en morsom og uhøytidelig måte å leke med hudutslett på. Meta syntes åpenbart ikke det var like morsomt. Etter en gjennomgang svarte de at filmsnutten var brudd på deres retningslinjer. «Annonser må ikke antyde eller forsøke å generere et negativt selvbilde for å promotere slankekurer, vekttap eller andre helserelaterte produkter», skrev Meta. Vi ba om en ny gjennomgang, men sensuren ble ikke opphevet.  

Det er ikke første gang Meta hindrer arbeidet vårt med å normalisere hud med utslett og hudsykdom. I 2018 ble emneknagger som #psoriasis og #psoriasiswarrior ugyldiggjort på Instagram. Etter stort internasjonalt press ble det heldigvis igjen mulig å bruke disse emneknaggene. Vi har forsøkt flere ganger å komme i kontakt med Meta for å spørre dem om hvorfor selskapet sensurerer bilder av hudutslett og hudsykdommer. Vi har fortsatt ikke fått dem i tale.

Psykiske utfordringer

PEF pleier ofte å si at det å ha en hudsykdom handler om så mye mer enn utslett og tørr hud. Hvis du har en hudsykdom, har du en større risiko for å oppleve psykiske utfordringer. En europeisk forskning om hudsykdommer og livskvalitet fra 2019 viser at en hudpasient har 2,2 ganger høyere risiko for å få angst sammenliknet med en person av samme alder, kjønn og økonomi uten en hudlidelse.

I studien All project utført av Pierre Fabre-konsernet fra 2023, deltok 50 000 mennesker fra 20 europeiske med hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS). 77 prosent av de som deltok i studien sa at de følte seg stigmatisert på grunn av sykdommen, og over halvparten av dem unngikk ofte å ta selfies. 

Du kan bidra

Bli med i protesten vår mot perfekt utsende og hud på sosiale medier. Du kan bidra til å lette byrden for de av oss med hudsykdommer, utslett, flekker eller hva det er som gjør huden uperfekt eller perfekt uperfekt.

 Tekst: Mari Øvergaard 

Next article