Skip to main content
Home » Din hud » Gode solvaner hele livet
Hudkreftdagen

Gode solvaner hele livet

Liten jente med solhatt og eple i munnen
Liten jente med solhatt og eple i munnen
Over 1800 barnehager er Solvennbarnehager, og får råd fra Kreftforeningen om gode solvaner. Det er enkelt og gratis å bli med. Kreftforeningen.no/solvennbarnehager. Foto: Kreftforeningen

Etter en lang vinter er det naturlig at mange av oss er sultne på sol og varme. Vi nordmenn tilbringer mye tid utendørs, og for den vinterbleke huden kan det fort bli for mye av de sterke solstrålene. Da er det lurt å huske at den viktigste solbeskyttelsen er helt gratis.

Derfor bør du ikke bli solbrent

Når vi blir solbrente, kan det føre til skader i pigmentcellene. De fleste slike solskader ordner kroppen opp i selv, men celler som ikke reparerer seg «samles opp» i løpet av livet, og kan utvikle seg til hudkreft. Det er dette hudlegene kaller melanom, mest kjent som føflekkreft.

Solbeskyttelse har derfor betydning helt fra vi er barn og gjennom hele livet, og det er aldri for sent å få gode solvaner. Sørg også for at barn er ekstra beskyttet, og at de lærer om sola. Da kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet i årene fremover og huden deres slipper å lagre mange solskader.

Den beste solbeskyttelsen er gratis

Det er mye god helse i å komme seg ut og være i aktivitet. Vi må bare begrense tiden vi er ute i de sterkeste solstrålene – og det er rett og slett den aller beste måten du kan beskytte deg på. Helt gratis. Klær og skygge beskytter også godt. Og er du ikke beskyttet på annen måte, er det nødvendig å bruke rikelig med solkrem.

Hvor mye du må beskytte deg avhenger blant annet av hvor du befinner deg og hudtypen din. UV-strålene er for eksempel sterkere i høyfjellet enn i lavlandet, og sterkere jo nærmere ekvator du er. Sola er altså mer intens i Oslo enn i Tromsø og mer intens i Spania enn i Norge.

Et viktig stikkord er «forandring»

Når det gjelder huden kan vi ikke si at forandring fryder. Forandring er et faresignal. Hvis du får en ny flekk eller klump som vokser, eller en føflekk endrer form og farge og skiller seg spesielt ut, kan det være lurt å få en lege til å sjekke det.

Jo mer kjent du er med kroppen og huden din, jo enklere vil det være å oppdage noe som har forandret seg. Gjør det gjerne til en vane å ta en titt i speilet etter en dusj. Og har du en partner, kan det være lurt å ta en titt på hverandre.

4 solråd som reduserer risikoen for hudkreft

1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks på uv.nilu.no, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

2. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud og rødt eller lyst hår.

3. Bruk solkrem med minimum faktor 15

Ingen solkrem beskytter 100 prosent, så ikke vær lenge i sterk sol selv om du har smurt deg. Kremen gir best effekt hvis du smører deg rikelig før du går ut, gjerne to ganger på utsatte steder. Bruk minimum solfaktor 15 og i solrike land 30 eller høyere. En håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen. Du bør smøre på nytt, hvis du har badet eller svettet mye.

4. Ikke bruk solarium

Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Ikke all hudkreft er like alvorlig

Vet du hva slags forandring du skal følge med på? Ta testen på kreftforeningen.no/hudsjekk

Føflekkreft (melanom)
Dette er den alvorligste formen for hudkreft. I 2017 ble det registrert 2222 tilfeller av sykdommen (1167 menn og 1055 kvinner) og 306 døde (i 2016).

Plateepitelkreft (ikke-melanom hudkreft)
Denne hudkreftformen kan i sjeldne tilfeller spre seg, hvis den ikke behandles.  I 2017 ble det registrert 2306 tilfeller (1263 menn og 1043 kvinner), og 46 døde (i 2016).

Basalcellekreft
Dette er den hudkreftformen som flest får. Basalcellekreft er ikke dødelig men kan kreve mye behandling, hvis man ikke kommer tidlig til lege. Basalcellekreft blir ikke registrert i Kreftregisterets statistikk, men det anslås at det er langt over 20.000 nye tilfeller årlig.

Fem til ti prosent av hudkrefttilfellene er arvelig betinget. Hvis andre i familien hatt hudkreft, er solbeskyttelse ekstra viktig.

Kilde: Kreftregisteret, 2017

Fakta

9 av 10 tilfeller av føflekkreft har sammenheng med sol og solarium. De fleste tilfeller skyldes utesol, men også solarium står for en betydelig del av tilfellene, spesielt blant de under 30 år. Som med de fleste typer kreft er det flest over 50 år som får føflekkreft, men dette er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-50 år.

Kilde: kreftforeningen.no/solvett

Av Kreftforeningen

Next article