Mange har hørt om lysbehandling, men hvordan fungerer det egentlig, og fremfor alt: Er det farlig?
– Den opprinnelige årsaken til at man startet med lysbehandling av hudsykdommer er sannsynligvis at mange erfarte at hudsykdommer ble bedre om sommeren, forteller Jürgen Funk som er privatpraktiserende hudspesialist i Moss.
Det var på 1970-tallet at man så smått begynte å produsere lamper som kunne brukes til lysbehandling. Da produserte man lamper som bare ga lys i de bølgelengdene som virket helende på huden. Ultrafiolette stråler av typen A eller B, er det man er ute etter. Disse erbedre kjent som UVA og UVB. Spesielt er det smalspektret UVB som har vist seg å ha best virkning på atopisk eksem og psoriasis.
– En stor fordel med lysbehandling fremfor sollys er at alle de andre strålene som vi ikke trenger i behandlingen, og som kan være farlige i sollyset, er filtrert bort. Derfor er lysbehandling langt mindre farlig enn å sole seg tradisjonelt, fortsetter Funk.
Lysbehandling og kreft
Mange spør seg om man kan få hudkreft av lysbehandling. Det avviser hudlegen:
– Vi hadde ikke fortsatt med lysbehandling av pasientene våre hvis vi hadde sett at behandlingen hadde ført til økt forekomst av hudkreft, sier han og fortsetter:
– Ute i sollyset har man null kontroll, mens i lysskapene som vi benytter i behandlingen har vi full kontroll på hva slags type stråling pasientene får og mengden som blir gitt. Men man skal være klar over at hvis man går til lysbehandling og soler seg mye i tillegg kan man få for mye sol, så det skal man være litt forsiktig med.
God effekt
For 90 prosent av pasientene med psoriasis har lysbehandling god effekt. Det ultrafiolette lyset som gis i behandlingen reduserer nydannelsen av hudceller. Det er viktig siden psoriasis gjør at huden fornyer seg raskere enn normalt slik athudceller legger seg lagvisoppå hverandre. Huden klarer ikke å kvitte seg med de gamle cellene. Mens frisk hud vanligvis fornyer seg i løpet av 28 dager kan pasienter med psoriasis utvikle nye hudceller i løpet av bare 4 til 5 dager.
– UV-behandlingen hemmer den raske utviklingen av nye hudceller. I tillegg har også lyset en beroligende effekt på den innvendige betennelsen, eller inflammasjonen, som pasienter med psoriasis har, sier Funk.
Individuelle forskjeller
Hudtype avgjør hvor lenge lysbehandlingen skal vare, og her er det store individuelle forskjeller.
– Fellesnevneren er imidlertid at vi alltid starter forsiktig, kanskje bare med noen få sekunder den første gangen. Deretter øker vi lengden på behandlingen gradvis. Målet for behandlingen er at pasientene nesten skal føle at de blir solbrente, for da virker behandlingen best. Hvis du ikke kjenner noe etter behandlingen har du fått for lite. Når vi finner et nivå der behandlingen hjelper på utslettet holder vi gjerne behandlingen stabilt på det nivået, sier hudspesialisten.
For å optimalisere lysbehandlingen er det bra å smøre den tykke huden med en hudkrem som inneholder salisylsyre eller karbamid, da blir huden tynnere, noe som gjør at UV-strålene trenger lettere gjennom.
Av Tom Backe, [email protected]