Skip to main content
Home » Din hud » Smøre igjen og igjen – slik motvirker du vanlige fotplager
Sponset


Tørre og kløende føtter, hælsprekker, hard hud… Kjenner du deg igjen? Slik forebygger og behandler du de vanligste fotplagene.

– Alle vil en gang i løpet av livet få en form for fotplager, og mange får problemer som krever behandling hos en spesialist. Om ikke før, så når man blir eldre, sier Djamila Sundelin, medisinsk fotterapeut.

Djamila Sundelin

Medisinsk fotterapeut

Smøring er regel nummer én

Djamila Sundelin har drevet sin fotklinikk siden 2017. Hun forteller at mange av de vanligste plagene kan behandles. Det aller beste, legger hun til, er at hvis man satser på forebyggende pleie, trenger ikke plagene å oppstå i det hele tatt. Og her kommer regel nummer én: smør føttene hver dag. Ofte er man flink til å smøre ansikt og kropp, men glemmer den delen av kroppen som bærer oss hele dagen.

– Jo eldre man blir, jo tørrere blir huden. Så hvis man ikke allerede smører, er det på tide å begynne, sier Djamila Sundelin.

Ccs

CCS er med deg gjennom livets små og store utfordringer, fra behandling av spesifikke problem, til beskyttende og forebyggende hverdagspleie. CCS har i 40 år utviklet hudpleieprodukter med fokus på funksjon. Produktene produseres og kvalitetssikres i Dalarna i Sverige. CCS selges først og fremst i apotek, og er markedsledende innenfor fotpleie.

God balanse i hudbarrieren

Det er talgkjertlene i føttene som påvirker hudens fuktighetsbevarende egenskaper, samt produksjonen av fett. Med alderen reduseres antallet talgkjertler, samt aktiviteten i dem, noe som fører til tørrere hud på føttene. Talgproduksjonen påvirkes også av årstidene. Her kan fotkremer bidra til en god balanse i hudbarrieren samt stimulere den naturlige talgproduksjonen.

– Tørre føtter handler ikke først og fremst om skjønnhet, men er et problem som kan påvirke livskvaliteten med både smerte og ubehag. En god tommelfingerregel er å alltid smøre etter dusj og bad, sier Djamila Sundelin.

Karbamid, melkesyre, glyserin – og fett

Så hvilken krem skal man velge? Djamila Sundelin sier at det finnes mange gode alternativer på apoteket som holder føttene fuktige lenge. Se etter produkter med høyt fettinnhold, som en form for olje eller smør, tipser hun.

Andre gode ingredienser å se etter på apotekhyllen er karbamid for sine gode fuktighetsbevarende egenskaper, samt glyserin. Melkesyre sørger for å fjerne døde hudceller, noe som erstatter mekanisk filing som i stedet kan stimulere økt hudproduksjon. Dette kan faktisk føre til mer hard hud og sprekker.

Utover dette med fotpleie gjelder de samme rådene for føttene som for resten av kroppen vår. Mosjon, søvn, hvile, sunn vekt og å unngå røyking kjenner vi som mantra for god helse.

– Føttene våre bærer oss gjennom livet og må holdes sterke for å klare den oppgaven. Små plager kan ofte bli verre og vanskelig å behandle, så sørg for å forebygge og behandle straks slik at du ikke hindres i de aktivitetene du liker å gjøre.

Tre gode råd

1. Unngå trange sko for å redusere risikoen for liktorn og inngrodde negler.

2. Fotsopp forebygges ved å tørke seg godt etter bad og dusj samt bruke sokker og sko som puster.

3. Tørr hud, hard hud og hælsprekker kan forebygges og behandles ved å regelmessig smøre¨ med en fet fotkrem.

Tekst: Catharina Holm

Next article