Skip to main content
Home » God søvn » Sover du dårlig fordi du må på do om natten?
God søvn

Sover du dårlig fordi du må på do om natten?

Jente sitter på toalettet
Jente sitter på toalettet
Foto: Getty Images

Hvis du må opp hver natt for å tisse kalles tilstanden nokturi og er så vanlig at én av fem under 40 år har det. Vi spør Per Espen Låhne som er urolog på Oseberg Medisinske Klinikk på Nøtterøy om sammenhengen mellom det å late vannet om natten og søvn.

Hva er nokturi og hvor vanlig er det?

– Nokturi er en beskrivelse av en tilstand som gjør at du våkner av vannlatingstrang. Dersom du våkner én gang hver natt på grunn av dette faller du inn under definisjonen. Dette er en veldig vanlig tilstand, mange tror at nattlig vannlating bare er et problem for eldre, men faktisk har 16 prosent kvinner og 18 prosent menn under 40 år nokturi. Forekomsten øker med alderen og for de som er mellom 70 og 80 år er prosentandelen helt oppe i 70 prosent.

– Noen opplever ikke problemer med å stå opp en gang hver natt fordi de sovner igjen med en gang, men det er store variasjoner. Enkelte har store problemer med å sovne igjen etter vannlatingen, og hvis de i tillegg må stå opp flere ganger kan nokturi ha stor betydning for søvnkvaliteten. Faktisk er nattlig vannlating en av de aller vanligste årsakene til dårlig søvn.

Hva er årsakene til nokturi?

– Høyt væskeinntak sent på kvelden kan være en årsak til nokturi. Hos eldre kan mangelfull produksjon av et hormon være årsak til nokturi. Hormonet som heter antidiuretisk hormon (ADH) gjør at kroppen produserer mindre urin om natten enn om dagen, og har man for lite av dette hormonet kan det være en årsak. Vanndrivende medisiner kan også være en utløsende faktor, og hevelser i bena som blir tatt opp av sirkulasjonen om natten kan være en annen.

– Sykdommer som sukkersyke, nyresvikt og hjertesvikt kan føre til nokturi, og for andre kan det rett og slett være redusert blærekapasitet, urinveisinfeksjoner eller prostatitt som gjerne rammer yngre menn. Noen har resturin og får ikke tømt urinblæra skikkelig, og begynner derfor å sove på en blære som kanskje er halvfull.

Hva skal jeg gjøre?

– Oppsøk lege for å få en utredning. I det offentlige kan fastlegen behandle eller henvise deg til en urolog. Hvis du heller velger en privat løsning, og vil betale selv, kan du bestille time og komme direkte til urologen. Det går ofte fortere. Hos urologen får du et skjema med en del spørsmål som kartlegger hvor plaget du er. I enkelte tilfeller får pasientene også med seg et skjema hjem der de skal registrere urinvolumet ved hver tømming, for eksempel i løpet av et par dager. Basert på undersøkelsene er det urologens jobb å finne den bakenforliggende årsaken til problemet og en løsning som kan hjelpe deg.

Hvordan kan jeg bli kvitt problemet?

– Det kommer helt an på hvilken diagnose som blir stilt. Kanskje skal du bare prøve å drikke litt mindre væske sent på kvelden. Har du hevelser i bena så kan støttestrømper løse problemet, og har du hjertesykdom bør du kanskje medisineres annerledes. Skyldes det hormonmangel kan du få medisiner, og hvis det skyldes medisiner som er vanndrivende, så hjelper det kanskje å ta dem tidligere på dagen og ikke rett før du legger deg. Årsakene til nokturi er veldig individuelt og hva som hjelper er helt avhengig av det vi finner.

Hvor stort er problemet for de som har nokturi?

– For de som våkner én gang hver natt og sovner fort igjen, vil ikke dette være noe problem. Men de som må opp flere ganger hver eneste natt og alltid sliter med å sovne igjen, kan problemet være stort. Nattlig vannlating som forstyrrer søvnen er assosiert med både hjerte- og karsykdommer, depresjon og nedsatt mental funksjon, men bare det å bli veldig trøtt på dagen kan plage mange og påvirke hvordan de har det.

Av Tom Backe,

Next article