Høyt blodtrykk er en vanlig årsak til hjerteinfarkt, hjertesvikt og hjerteflimmer, hjerneslag, demens, kronisk nyresykdom og generell karsykdom. Når blodtrykket måles til over 140/90 mmHg kaller vi det hypertensjon. Det rammer 30-40 prosent av voksne, forekomsten øker med alder.
Blodtrykk er det trykket som blodet skaper i blodårene. Kroppen kan regulere blodtrykket for å sikre god blod- og oksygentilførsel til viktige organer. Høyt blodtrykk over lang tid er skadelig for de små blodårene i kroppen, særlig i hjertet, hjernen, og nyrene. Jo høyere blodtrykk, desto høyere risiko for å utvikle sykdom. Røyking, fedme, arv og alder spiller også inn. Heldigvis er høyt blodtrykk noe vi kan gjøre noe med, og behandling som senker blodtrykket vil forebygge sykdom og død.
Anne Cecilie K. Larstorp
Overlege og forsker, Avdeling for medisinsk biokjemi og Enhet for indremedisinsk forskning, Oslo Universitetssykehus Ullevål
Lene Vernås Halvorsen
Overlege og stipendiat, Nyremedisinsk avdeling og Enhet for indremedisinsk forskning, Oslo Universitetssykehus Ullevål
Hva kan du gjøre for å senke blodtrykket?
- Spise mindre salt (natriumsalt, NaCl), maksimalt en teskje per dag (circa 5 g NaCl). Salt binder vann i kroppen, og øker blodtrykket. Husk at det er mye salt i ferdigmat.
- Øke inntaket av kalium som beskytter mot høyt blodtrykk. Kalium finner vi i frukt og grønnsaker, men også i sjokolade og kaffe. Tips: bruk bordsalt der NaCl er byttet ut mot kaliumsalt, KCl. OBS: egne råd hvis du har nyresykdom.
- Gå ned i vekt hvis du er overvektig. Vektnedgang vil hos mange redusere blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdom.
- Økt fysisk aktivitet. Unngå stillesitting. Det er anbefalt 150-300 minutter med lett eller 75-150 minutter med hard fysisk aktivitet per uke.
- Slutte å røyke. Det er ikke sikkert du ser en umiddelbar effekt på blodtrykket ved røykeslutt, men på sikt vil blodårene holder seg elastiske lengre, og blodtrykket vil ikke stige like mye. Røykeslutt har også mange andre gunstige helseeffekter.
- Avhold fra alkohol. Store mengder alkohol vil kunne gi høyt blodtrykk. Begrens inntak så mye som mulig. Tidligere sa man at ett glass vin om dagen beskytter mot hjerte- og karsykdom, men det finner man ikke lengre holdepunkter for og nasjonale kostholdsråd er endret.
- Reduser stress. Finn måter du kan slappe av på. Er du i stressmodus vil dette også påvirke blodtrykket. For noen kan mindfullness eller pusteteknikker være til hjelp.
- Har du fått medisiner for blodtrykket? Ta medisinene hver dag til samme tid, som foreskrevet av lege. Lag systemer så du husker å ta dem. Legg medisinene klare der du pusser tenner eller spiser frokost, bruk huskelapp eller alarm. Bruk gjerne dosett eller multidose, så er det lett å se om du har tatt de.
- Bestill time til blodtrykksmåling. Du kjenner ikke om blodtrykket er litt forhøyet, det må måles. Er det lenge siden sist, bør du bestille time hos fastlegen. Dersom du har hatt høyt blodtrykk i svangerskapet, bør du kontrollere blodtrykket i etterkant.