Hjerte- og karsykdommer er en av de største helseutfordringene vi står overfor i Norge i dag. De utgjør den nest vanligste dødsårsaken, og er årsaken bak 23 prosent av alle dødsfall i 2022, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
Hovedsakelig rammes eldre personer, spesielt i aldersgruppen 60-80 år, men hjerte- og karsykdommer påvirker alle aldersgrupper og kan forebygges med riktig innsats og kunnskap. LHL er glad for denne nasjonale informasjonskampanjen i forbindelse med Verdens hjertedag 29. september.
De vanligste hjertesykdommene er kransåresykdom, hjerteinfarkt, og hjerterytmeforstyrrelser. Klaffesykdommer og hjertesvikt der hjertet strever med å pumpe nok blod ut til kroppen er også vanlig. Kardiomyopatier er sykdommer i hjertemuskelen og noen lever med medfødte hjertefeil og strukturelle hjerteproblemer fra fødselen.
Kjenner du faresignalene?
Mange risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer kan påvirkes gjennom levevaner. Røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og inaktivitet er blant de viktigste. Et usunt kosthold og overvekt øker også risikoen. Selv om alder og genetikk er faktorer vi ikke kan endre, har vi stor innflytelse på vår egen hjertehelse. Det å ta grep tidlig kan redusere risikoen for sykdom senere i livet.
Symptomer du må ta på alvor
Hjerte- og karsykdommer gir ofte forvarsler vi må ta på alvor. Rask og uregelmessig puls kan være et tegn på hjerterytmeforstyrrelser. Symptomer som brystsmerter, tungpustethet, mage- og ryggsmerter med kvalme- og oppkast, kan være tegn på hjerteinfarkt eller andre alvorlige tilstander. Likevel velger noen å ignorere symptomene eller feilaktig tilskrive dem mindre alvorlige plager. Dette kan få alvorlige konsekvenser. Ved mistanke om hjerteinfarkt, må du straks ringe 113. Tidlig behandling er helt avgjørende for overlevelse og rehabilitering.
Mari Larsen
Generalsekretær, LHL
Foto: privat
Forebygging er nøkkelen til bedre livskvalitet
Gode og sunne levevaner er det viktigste verktøyet i forebygging. Regelmessig fysisk aktivitet, et sunt kosthold med fokus på grønnsaker, fisk og fullkorn, samt å unngå røyking og alkoholbruk, er viktige tiltak. Å holde en sunn vekt og jevnlig oppsøke lege for måling av kolesterol og blodtrykk er også viktig, spesielt for personer med flere risikofaktorer.
LHLs arbeid for hjertehelse
LHL arbeider for å forbedre livene til dem som er berørt av hjerte- og karsykdommer. Vi tilbyr støtte til pasienter og pårørende, fremmer likeverdige helsetjenester og bidrar til bedre behandlingsforløp. I samarbeid med helsepersonell, forskere og pasientorganisasjoner, fokuserer vi på tidlig diagnose, optimal behandling og forebygging. Gjennom vårt arbeid setter vi pasientenes behov i sentrum, med mål om å øke livskvaliteten for de som er rammet.
Sammen for bedre hjertehelse
Hjerte- og karsykdommer rammer tusenvis av nordmenn hvert år, og over 1,2 millioner nordmenn går på en eller flere medisiner for hjertesykdom. Ved å øke kunnskapen, bedre forebygging, og tidlig behandling kan vi redusere omfanget betydelig. Vi i LHL oppfordrer alle til å ta hjertehelsen på alvor – ikke bare for deres egen del, men også for deres familier og samfunnet som helhet. Verdens hjertedag gir oss en påminnelse om at det aldri er for sent å ta grep for en sunnere fremtid.
Av Mari Larsen, generalsekretær, LHL