Urinlekkasje er mye vanligere enn mange tror, og de aller fleste kan bli kvitt plagene.
Kanskje havner det en liten skvett i underbuksa når du nyser eller skal løfte noe tungt? For mange er dette for intimt og privat til at de tør å søke hjelp.
– Fortsatt er det nok sånn at en del opplever det som veldig pinlig å snakke om. Noen har til og med blitt fortalt at det er en del av det å få barn. Men alle typer urinlekkasjer kan behandles. Ikke alle blir helt tørre, men alle kan bli bedre, sier Rune Svenningsen, overlege på gynekologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.
Han forteller at den vanligste formen for urinlekkasje er anstrengelsesutløst og innebærer at du lekker litt urin hvis du hoster, løfter eller trener. Lekkasjen skyldes at muskulaturen og bindevevet rundt urinrøret har blitt overstrukket, og derfor ikke klarer å holde like godt på urinen. Ofte er dette en følge av å ha født barn.
– Den andre formen for lekkasje er hastverksrelatert. For disse personene går det kort tid fra de kjenner at de må tisse og til de tisser. Denne typen overaktiv blære er gjerne aldersrelatert. Når man blir eldre får man ofte dårligere regulering av blæren, og det påvirker funksjonen.
Medisiner og operasjon
Overlegen forteller at personer med overaktiv blære kan få medisiner som sørger for at musklene i blæren klarer å slappe av, og dermed tillater større væskevolum før den sier fra at den må tømmes. Når det gjelder anstrengelsesutløst lekkasje anbefaler han bekkenbunnstrening, før en eventuell operasjon blir vurdert.
– Styrking av bekkenbunnen kan kompensere for skadene som fødselen eventuelt har forårsaket, men gir ikke dette resultater så kan man også operere, sier Svenningsen.
Operasjonen er et lite inngrep der det festes en slynge under urinrøret som støtter og erstatter vevet som er ødelagt.
– Vi gjør 150 slike TVT-operasjoner her på sykehuset hvert år, og over 90 prosent av disse pasientene blir kvitt plagene.
Opp om natten
Å måtte stå opp for å tisse flere ganger om natten er også en belastning for mange. Én dotur er innenfor normalen, men blir det hyppigere regnes det som et problem.
– Tidlig på natten bør du ha minst fire timer sammenhengende søvn, hvis ikke blir du mye trøttere på dagtid, sier Svenningsen.
Hos eldre er nattlige doturer også linket til ulykker, fordi det er lettere å falle i mørket.
– Årsaken hos en del er at kroppen produserer for mye urin på feil tid av døgnet. Normalt skal man ha høyere urinproduksjon på dagtid, men når man blir eldre blir denne funksjonen dårligere. En del eldre står også på vanndrivende legemidler eller har mye væske i kroppen, sier overlegen.
Dersom urinproduksjonen om natten er stor kan dette medisineres, slik at produksjonen reduseres.
– Dette er en veldig plagsom tilstand, særlig hos eldre. De dype søvnfasene på starten av natten er viktig for helsen, og da skal man helst unngå å våkne.
Av Tanja Hauge Reine, [email protected]