Tabuet rundt lidelsen har gjort at svært få tør å snakke høyt om at de lider av overaktiv blære. Ettersom det finnes gode behandlingsmetoder kan det derimot gi stor gevinst om man samler motet til et legebesøk.
Ta testen her og se om du bør oppsøke lege – finn ut hvilke tiltak som kan gjøres
Mange kvinner som rammes av overaktiv blære eller inkontinens skammer seg over manglende kontroll på egen blære. Derfor er det også mange som ikke vil snakke om problemet med andre – selv ikke sin egen fastlege. Det burde man absolutt bli flinkere til ifølge Linda.
Linda er en av omtrent 450 000 (1) (2) nordmenn over 40 år som er rammet av overaktiv blære. For henne ble det en svært stor påkjenning i hverdagen.
«Hele livet ble påvirket. Jeg planla livet rundt toalettbesøkene og sørget hele tiden for å forebygge lekkasje. For eksempel passet jeg på å gå på toalettet før og etter jeg skulle på butikken eller levere barna i barnehagen. Hvis jeg skulle kjøre langt, planla jeg ekstra pauser for å være sikker på å ha så lite urin i blæren som mulig. Hvis jeg skulle lekke, skulle det være minst mulig. Jeg begrenset også væskeinntaket. Jeg hadde rett og slett blæren i tankene hele tiden,» forteller Linda.
Derfor kan et legebesøk utgjøre stor forskjell
For Linda ble inkontinensbind og beskyttelse en del av løsningen. Hun anbefaler andre som sliter med det samme å kontakte fastlegen for å finne ut hva slag behandling det er behov for. I tillegg ligger det mye informasjon om temaet tilgjengelig på blæren.no som kan være til hjelp.
«Hvis man nevner inkontinens ved et legebesøk, får man utdelt et ark (drikke/diurese skjema) der man skal fylle ut hvordan toalettbehovet ser ut. Da har man et godt utgangspunkt for å innlede en samtale som man ellers synes er pinlig,» sier hun.
De vanligste behandlingsmetodene for overaktiv blære eller inkontinens er blant annet trening av bekkenbunn og urinblæren, samt medisiner I enkelte tilfeller kan det være behov for mindre kirurgiske inngrep eller injeksjoner. (3)
(1) www.ssb.no 27.02.2020
(2) Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. “How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study.”BJU Int. 2001 Jun;87(9):760-6.
(3) Blæren.no
URO_2020_0066_NO