Skip to main content
Home » Kvinnens helse » Sigrid Bonde Tusvik​: Bort med skammen – ta ansvar!
Kvinnens helse

Sigrid Bonde Tusvik​: Bort med skammen – ta ansvar!

Komiker, spaltist og programleder Sigrid Bonde Tusvik (38) er ikke redd for å være selvutleverende og åpen. Foto: Hanne Solbø, Universitas/nders Holstad Lilleng

Med mer fokus på kvinnehelse mener Sigrid Bonde Tusvik at sykemeldinger fra kvinnelige ansatte vil minke. Ja, til åpenhet og ja til å ta ansvar for egen helse.

Komiker, spaltist og programleder Sigrid Bonde Tusvik (38) er ikke redd for å være selvutleverende og åpen. Hun har både funnet mannen i sitt liv foran kamera, og født på tv i beste sendetid. Med sitt samfunnskritiske øye og sitt sterke engasjement både innenfor kvinners rettigheter og helse, snakker hun høyt om det hun brenner for.

Hun balanserer mellom humor og alvor, og tar opp tabubelagte temaer som mange kjenner seg igjen i. I 2012 startet hun og komikervenninnen Lisa Tønne podkasten som har flere hundre tusen nedlastinger i uken. Der sjonglerer de mellom humor og alvor ved hjelp av frittalende meninger og ord som får oss andre til å rødme. Hører du fast på podkasten kan ordene fitte, gullkuk nesten bli dagligdagse, men det jo ikke alle som er like åpne.

– Det trenger de heller ikke være, sier Sigrid. Hos meg kommer det ganske av seg selv, det er nok sosialdemokraten i meg. Alle skal med. Alle trenger ikke rope ut stygge ting, men det er viktig at noen tør å spre ordet, til folks irritasjon og glede  Vi må lære oss å ikke skamme oss. Alle har problemer, men de blir mindre hvis en kan snakke om det.

Ingen skam å revne bak

Sigrids første fødsel var så å si uproblematisk og foregikk foran kamera med duftlys og latter mellom riene, mens den andre skapte flere utfordringer.

– Jeg ble analinkontinent etter fødselen og gikk til fysioterapeut for å styrke muskelen i endetarmen. Det var ikke god nok hjelp for meg, for muskelen var revet av. Du ser jo ut som en kjøttkake der nede etter fødselen, så det er mye å lappe sammen. Det ble ny operasjon og jeg måtte rett og slett ha et nytt rompehull, sier Sigrid som om vi snakket om en dagligdags kjøttkakemiddag og ikke om hennes eget underliv.

Det er mange kvinner som opplever slike utfordringer og skammen rundt det, gjør at mange skjuler problemer som det kunne vært gjort noe med.

– Hvorfor er du så opptatt av kvinnehelse, Sigrid? 

– Jeg er opptatt av dette fordi jeg selv er kvinne, og fordi jeg synes det er viktig at kvinner skal fungere optimalt i arbeidslivet. Vi må forske mer på kvinnehelse og ikke komme i en negativ spiral fordi kvinnen er svak, skammer seg og sykemelder seg. Kvinnehelse er neglisjert i samfunnet og bør prioriteres innenfor helsevesenet.

Menn drypper også

– Hva tror du må endres for at kvinner skal bli mer åpne om sin egen helse?

– Fokus og mye mas må til. Bøker som for eksemplet «Gleden med skjeden», øker fokus og bryter ned tabuer, det er bra! Vi er flinkere enn vi var og vi er på vei til å bli mer oppmerksomme. Jeg oppfordrer til å snakke med andre, venner og venninner, spør de hvordan de har det etter fødsel. Vi må bli kvitt skammen! Mange forteller ikke til noen dersom de har pinlige plager, og det er ikke bare kvinner som har slike utfordringer. Menn drypper også.

Sigrid mener det er mange som gir opp hvis de ikke blir tatt på alvor. Men her må vi kvinner bli flinkere til å ta ansvar:

– Gå til legen. Ingen andre kan vite hvordan du har det. Føler du deg ikke hørt hos én lege, så gå til en annen. Prøv å finne folk som vil hjelpe deg. Jeg skjønner at folk med alvorlige plager, for eksempel ME-pasienter kan oppleve forferdelig motstand. Om fem år tipper jeg vi ser helt annerledes på ME enn vi gjør i dag. Vi må ikke gi opp, sier Sigrid engasjert.

Fikk celleforandringer i livmorhalsen

Det er ikke bare operasjon og plager etter fødsel Sigrid har vært igjennom de siste årene. Hun står for tiden foran andre runde med operasjon, konisering etter funn av celleforandringer i livmorhalsen.

– Jeg tok en ekstra tur for en sjekk. Hadde en dårlig følelse og jeg er fan av å teste meg hele tiden. Prøvene viste celleforandringer, så nå skal jeg ha ny operasjon. Jeg skulle gjerne hatt narkose, jeg gruer meg litt, selv om det jo gikk bra sist.

Konisering er et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen, livmortappen, fjernes. Det er et inngrep som gjøres for å forhindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft. Sigrid oppfordrer alle unge til å ta vaksinen som beskytter mot HPV viruset.

– Vaksinemotstand er livsfarlig – en egoist mot samfunnet, sier Sigrid klart og tydelig.

HPV forårsaker over 100 krefttilfeller hos menn, og nesten 500 hos kvinner hvert år. Vaksinasjonen for ungdom under 15 år består av to doser med seks måneders intervall og tilbys nå også til gutter i sjuendeklasse. 87 prosent av guttene og 89 prosent av jentene har fått sin første dose av vaksinen, viser tall for siste halvår av Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. (Kilde: Folkehelseinstituttet.)

Egensjekk og knipeøvelser

Selv om Sigrid liker å sjekke helsa si en ekstra gang hos lege, er hun også opptatt av at man ikke skal sjekke for mye.

– Jeg har for eksempel lært meg å sjekke brystene selv regelmessig. Jeg tar brystundersøkelse hos lege, men holder utkikk selv i mellomtiden. Da kan jeg lettere oppdage om det er nye kuler som bør undersøkes av lege.

– Og knipeøvelsene da? Husker du de?

– Det var det da. Jeg er ikke så flink til det, men mitt triks er å gjøre det hver gang jeg tisser. Da er jeg ferdig med det, sier Sigrid så lett som bare det, og undertegnende kjenner seg inspirert etter mer åpenhet bare etter denne praten.

Av: Cathrine Naglestad. [email protected]

Next article