Det forskes fem ganger mer på ereksjonssvikt enn på årsaker til smertefull sex for kvinner.
Smertefullt samleie forekommer hos 3-18 prosent av kvinner, etter
overgangsalderen 9-21 prosent. Igjen er dette er et neglisjert
helseproblem. «Sånn er det bare å være kvinne», blir vi ofte avspist
med. Kvinner oppsøker offentlige og private leger i fortvilelse og
desperasjon.
I dag finnes det tre vulvapoliklinikker i Norge for kvinner med langvarige vulvasykdommer, men dette tilbudet ble redusert fra 1. mars 2020. Før et slikt tilbud fjernes, må det sikres offentlige tilbud i andre helseforetak, det mener både Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) og brukerrådet på Kvinneklinikken ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Derfor haster det med kartleggingen av tilbudet til vulvapasienter i Norge i tillegg til etablering av en pasientorganisasjon.
Nedprioriteres
Tidligere i år fortalte studenten Astrid Elise Runshaug i Bergens Tidende at hun som 13-åring sa: «Jeg tror jeg er for trang til noen gang å ha sex, men gutter liker jo trange jenter, gjør de ikke?» Dette ble fnist bort, men Astrid visste at det var noe som ikke stemte. Vulvasmerter er mer enn vanlig vondt.
– Dette henger også sammen med økonomi, fordi det er et felt innen medisinen som ikke genererer penger, forteller Anne Lise Helgesen ved vulvaklinikken på Oslo Universitets sykehus.
I tillegg mangler fastleger, hudleger og gynekologer kunnskap. Vulvalidelser har lav status og havner langt bak i køen med hensyn til prioriteringer. Det forskes fem ganger mer på ereksjonssvikt enn på årsaker til smertefull sex for kvinner (tidsskriftet FETT, nr. 3.2019).
Elisabeth T. Swärd
Seniorrådgiver i Norske Kvinners Sanitetsforening
Behov for mer forskning
Norske Kvinners Sanitetsforening jobber for at underprioriterte kvinnehelselidelser må opp i dagens lys, enten det handler om lipødem, adenomyose eller vulvalidelser. Lipødem misforstås og folk tror kvinnene bare er overvektige, men årsaken er en sykelig fettansamling i rumpe, lår og legger. Dette er smertefullt og bedres ikke ved slanking! Vi trenger mer forskning og vi trenger å bryte taushet. Nå kommer det en ny offentlig utredning om kvinnehelse og disse temaene må belyses, mener N.K.S.
20 prosent av alle kvinner lider av adenomyose, en sykdom få vet om, hvor slimhinnekjertlene vokser inn i muskelveggen til livmor, som er meget smertefull og gir store blødninger. Fordi det er så mange som er rammet, har det blitt normalt at kvinner har så vondt under menstruasjon, det er jo ingen farlig sykdom som kreft, så ambisjoner om å finne gode behandlingsmåter, har vært minimale, forteller gynekolog Tina Tellum ved OUS støttet med midler fra N.K.S. Når det gjelder endometriose, må kvinner vente i gjennomsnitt syv år før diagnosen stilles.
Det foregår nå en evalueringsstudie ved St. Olavs Hospital i Trondheim i regi av Sanitetskvinnene som undersøker om et tverrfaglig vulvateam som består av gynekolog, dermatolog, fysioterapeut-spesialist innen bekkenmuskulatur samt sexolog kan hjelpe. Dette arbeidet bygger på en forståelse av tilstanden som en sammensatt lidelse som trenger tverrfaglig kompetanse. Et opprop fra Vulvaforum, Sex og Samfunn og Vulvapoliklinikken ved OUS, mener at helsemyndighetene i Norge ikke har tatt tak i denne pasientgruppen. Vi ønsker derfor en kartlegging av tilbudet til vulvapasienter i Norge. Alle helseregioner bør ha et offentlig tverrfaglig team til å ta imot pasienter med vulvasmerter og vulvasykdommer. Målet er at flere kvinner skal få den behandlingen de trenger, og har krav på.
Av Elisabeth T. Swärd, seniorrådgiver i Norske Kvinners Sanitetsforening