Skip to main content
Home » Mage og tarm » Glutenfri glede
Mage og tarm

Glutenfri glede

Foto: Jon Marius Nilsson

Da sønnen til Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen, Stevastianos, fikk påvist cøliaki i 2016 var foreldrene helt lost. Det var en lettelse å få endelig en diagnose, men hva i alle dager skulle de spise nå?

De skjønte fort at om Stevastianos skulle få det samme mattilbudet som før, måtte de lære å lage like god glutenfri mat fra bunnen av. Bloggen Pappa uten gluten startet enkelt og greit med at Yiannis lagde mat til sønnen sin og trengte et sted å lagre oppskriftene.

– Men vi skjønte fort at vi ikke er alene. Det er mange som ønsker seg glutenfrie oppskrifter, og plutselig ble det litt mer enn vi hadde sett for oss, sier Yiannis.

– Det kom flere og flere lesere til, og nå har vi skrevet tre kokebøker og har bloggen som fulltidsjobb, sier Elisabeth.

Med inspirasjon fra det greske og italienske kjøkkenet prøver Yiannis å lage mat som ser spennende ut og som nordmenn kanskje ikke er vant til, men også tradisjonell norsk bakst med en liten vri.

– Fokuset på bloggen er å lage skikkelig god glutenfri mat med erstatninger for det leserne savner. Vi så at folk ønsket seg oppskrifter på bakst, fordi folk liker å bake og de savnet gode glutenfrie oppskrifter på det. Og er det skikkelig gode glutenfrie skoleboller du ønsker deg, så må du kunne få det syns vi.

Små forandringer gjør stor forskjell

Som foreldre til en gutt med cøliaki brenner de for ekstra mye for at barn og unge skal finne glutenfri matglede.

– For unge er det ekstra viktig å passe inn, og de skal ikke føle på å bli ekskludert fra livet de levde før de fikk diagnosen. Vi er opptatt av at selv om man har cøliaki, så skal man få spise maten man er vant til. Det er lett å falle ut og føle seg annerledes om man alltid må spise sin egen spesielle mat, sier Elisabeth.

– Det er ikke kult når vennene dine går og kjøper hamburger og du blir stående igjen med den kjipe matpakken din, eller må gå sulten fordi det ikke finnes mat du kan spise i nærheten.

­– Som foreldre burde man ikke trenge å si til barnet sitt at de bare kan spise det som er naturlig glutenfritt og aldri kan spise brød eller pasta igjen, som alle andre får spise. Derfor higer vi etter å lage retter som er så like som mulige og med smaker som man er vant med fra tidligere, sier Yiannis.

– Det er viktig for oss å fremme matgleden og vise at man kan spise det samme som alle de andre, bare med noen små forandringer.

Øvelse gjør mester

Som med alt i livet, er også det å bake glutenfritt noe man må øve seg på.

– Du har ikke bakt glutenfritt om du har prøvd én gang, du må bake minst ti! sier Elisabeth.

De første ukene Yiannis bakte, ble det heller ikke særlig suksess, men med mye prøving og feiling blir han i dag fornøyd med det aller meste.

– Men det går gærent her også noen ganger. Det blir kanskje ikke uspiselig, men for å få et resultat som er godt nok til å publiseres, må det gjerne testes ut to-tre ganger først, sier han.

Nå kan Stevanianos og Elisabeth våkne lørdagsmorgen med at Yiannis har gjort om hele kjøkkenet til et laboratorium hvor han allerede har sett tre timer med tutorials på Youtube, det snør mel og er deig overalt.

– Jeg har blitt ganske god til å se hva deigen trenger, om det er mer væske, mer mel, mindre mel, men alt må prøves flere ganger for å være bra nok å publiseres, og særlig i en bok, sier han.

Har du cøliaki og er lei av å lage de samme rettene om og om igjen?

– Det er så mye spennende mat ute i verden! sier Elisabeth.

–Du må tenke litt alternativt og utenfor boksen, og ikke bare se på hva du kan kjøpe ferdig. Søk på nettet og finn inspirasjon. Ikke lås deg i den glutenfrie hyllen i butikken, men ta en titt rundt deg, det finnes så utrolig mye du faktisk kan spise, avslutter Yiannis.

Frokostscones 

Glutenfrie scones må være noe av det enkleste av glutenfri bakst vi har laget. Siden scones er laget på bakepulver, og ikke gjær, trenger de ikke å heve. Du fikser derfor helgefrokosten på under 30 minutter. Server med et tykt lag smør og favorittpålegget ditt. De smaker også ekstra godt med litt marmelade på. Vær oppmerksom på at om du velger å bruke et grovere mel, må du kanskje justere med litt mer væske. Scones kan fint fryses og tines raskt i ovnen på 160 °C i 6–8 minutter.  

Glutenfrie kjempegode scones. Foto: Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen

Porsjoner: 10–12 scones 

4 ½ dl lyst el. grovt glutenfritt mel 
2 ts bakepulver 
1 ts salt 
50 g smør 
1 ½ dl melk 
1 egg

1.     Forvarm ovnen til 240 °C. 
2.     Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Smelt smøret og bland det sammen med melk og egg. Bland det våte med det tørre. Kna til du får en jevn, fin deig. Spe på med melk eller ekstra mel om det trengs. 
3.     Kjevle ut deigen til en tykk leiv og stikk ut scones i ønsket størrelse med et glass. 
4.     Legg sconesene på et stekebrett med bakepapir.  
5.     Prikk hull med en gaffel og stek sconesene midt i ovnen i 10–12 minutter til de er gylne.

Pappa uten gluten

Bloggen Pappa uten gluten ble startet fordi sønnen til Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen, Stevastianos, fikk diagnosen cøliaki. De er opptatt av å spre matglede, og derfor fokuserer de på løsninger, og ikke problemene, med diagnosen. Bloggen finner du på pappautengluten.no.

Den store glutenfrie julebakeboka finner du her.
Den store glutenfrie bakeboka finner du her.
Den store glutenfrie kokeboka finner du her.

Av Ingrid Cammermeyer

Next article