Da Mario Riera fikk ulcerøs kolitt i 2017, trodde han at det var matforgiftning.
– Tre dager før jeg skulle inn i militæret, ble jeg skikkelig dårlig og måtte mye på do. Jeg trodde først jeg hadde fått matforgiftning, men så ble jeg ikke bedre, sier Riera.
Etter å ha vært igjennom en del undersøkelser, fikk han vite at han hadde ulcerøs kolitt som er en kronisk betennelse i tykktarmen.
– Jeg hadde ikke hørt om det før jeg selv fikk det, sier han.
I begynnelsen holdt han diagnosen hemmelig, og fullførte militærtjenesten som planlagt.
Lever et helt normalt liv
Ulcerøs kolitt kan variere en del fra person til person. Enkelte kan leve helt normalt, mens andre blir veldig syke. For Riera har det vært mange opp- og nedturer.
– Jeg har prøvd flere medisiner. Den jeg bruker nå føler jeg fungerer, så nå er jeg inne i en mye bedre periode, sier Riera.
Han har flere ganger vært inne på tanken om å få utlagt tarm, men har foreløpig bestemt seg for å vente og se det an.
– Selvfølgelig er det dager da jeg er skikkelig dårlig, kanskje må jeg stå over en treningsøkt, men foreløpig føler jeg at jeg leder 3-0 over sykdommen, sier han.
Riera har ikke endret særlig på kostholdet siden han fikk diagnosen. Det eneste han unngår å spise, er altfor sterk mat. For han er det ikke kostholdet det er noe i veien med, men tarmen. Den er ikke som en normal tarm som holder igjen.
– Stress, lite søvn og mat er utløsende faktorer, men uansett om du stresser lite, sover mye og spiser riktig, så vil du fortsatt kunne være dårlig. Det er ikke noen fasit på sykdommen. Det er en veldig vanskelig sykdom å kurere, sier Riera.
Ønsker å bryte tabuet rundt sykdommen
I 2019 bestemte han seg for å publisere et blogginnlegg om sykdommen.
– Jeg visste at det var noen tusen som kom til å se det, så da gikk jeg veldig mange runder med familien og vennene mine, og lurte på om jeg virkelig skulle gjøre det. Men så tenkte jeg det kanskje kunne hjelpe andre i samme situasjon. Det er jo veldig mange unge som får denne sykdommen, sier Riera.
Reaksjonene på innlegget var overveldende. Han fikk mange meldinger fra andre med samme sykdom som takket han for innlegget. Han føler derfor at han har klart å gjøre det mindre tabubelagt blant unge.
– Det bør egentlig ikke være noe tabu rundt det, for det er ikke noe man kan gjøre noe med, sier Riera.
Han har heller ikke opplevd at det er problematisk med tanke på kjærester.
– Jeg føler at jo mer åpen jeg er, jo bedre er det. Nå vet jo de fleste at jeg har denne sykdommen, så jeg slipper å fortelle det, avslutter Riera.
Av Sissel Nilsen