Skip to main content
Home » Mage og tarm » Stort gjennombrudd for cøliakipille
Mage og tarm

Stort gjennombrudd for cøliakipille

Foto: Pexels

– Denne pillen beskytter så godt som 100 prosent mot gluten. Jeg betrakter dette som et ekstremt viktig skritt fremover for å kunne lage en medisin som kan hjelpe cøliakere, sier professor Knut E. A. Lundin. 

Knut E. A. Lundin er en av hovedforfatterne i en studie om en ny «cøliakipille» som ble publisert i det prestisjefulle tidsskriftet New England Journal of Medicine i juli 2021. 160 cøliakipasienter fra flere europeiske land har deltatt i studien, og cirka 40 av dem er norske. Professor Øistein Hovde ved Sykehuset Innlandet Gjøvik og professor Jørgen Jahnsen ved Ahus er også vært deltagende leger i studien.

Beskytter 100 prosent

– Denne pillen bryter ikke ned glutenet, men det hemmer den endringen av glutenet som utløser den livslange immunresponsen hos cøliakere, forklarer professor Lundin.

Deltagerne i studien måtte ha fine tarmtotter ved starten av studien. De fikk en kjeks med 3 gram gluten hver dag i seks uker. En halvtime før de spiste den glutenholdige kjeksen tok de en pille, som kom i fire varianter: en placebo-pille, en pille med lav dose (10 mg), en med middels dose (50 mg), og en med høy dose (100 mg). Deltagerne visste ikke selv hvilken pille de fikk.

– Det viktigste funnet er at de for som fikk den høyeste dosen med 100 mg, så beskytter pillen så godt som 100 prosent mot totteforandringer i tarmen. Det var lite rapporterte bivirkninger i studien. Men vi må også huske på at de som melder seg til en slik studie, er de som ikke har de verste virkningene etter gluteninntak fra før av, opplyser Lundin.

Knut E. A. Lundin

Utdanningsleder på Institutt for klinisk medisin, UiO
Overlege i bistilling på Seksjon for Gastromedisin, Avdeling for transplantasjonsmedisin, OUS Rikshospitalet

Flere bruksområder

Professoren ser for seg at pillen kan brukes både forebyggende hvis man er usikker på om maten man får servert er helt glutenfri, eller lindrende etter glutenuhell. Eller så kan man tenke seg at man ved å ta en slik pille to-tre ganger om dagen, kan slippe å holde en glutenfri diett.

Det alle lurer er jo når vi kan få tak i denne pillen, men Lundin selv vil ikke anslå noe tidsperspektiv.

– Neste skritt er å undersøke effekten av dette medikamentet på cøliakere som fortsatt har symptomer på glutenfri kost.  Vi må teste ut medisiner på sikkerhet og effekt, og det tar tid. Men neste studie på denne pillen er allerede i gang, og vi regner med å få med de første pasientene i Norge over nyttår. Studien vil bli lagt ut på HelseNorge.no når man kan melde seg på, sier Lundin. 

– Jeg føler meg ganske så sikker på at dette blir en suksess. Det er mer og mer sikkert at det kommer en medisin mot cøliaki, sier Lundin.

Nytt liv for cøliakere

– Vi i Norsk cøliakiforening ser med glede på all forskning som kan komme cøliakere til gode, sier generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF). Han er svært positiv til at det nå kan se ut som at forskerne har fått et gjennombrudd for å lage en «cøliakipille».

– Dette vil kunne gi cøliakere et helt nytt liv. Det blir veldig spennende å se, sier generalsekretæren.

Knut H. Peterson

Generalsekretær i Norsk cøliakiforening (NCF)

Vanlige symptomer ved cøliaki

• Periodevis/langvarig diaré.
• Kronisk forstoppelse samt luftansamlinger.
• Følelse av oppblåsthet.
• Kronisk jern- og vitaminmangel.
• Vantrivsel.
• Påfallende tretthet.
• Uforklarlige magesmerter.
• Benskjørhet.
• Manglende vektøkning (vekttap), og dårlig høydevekst (hos barn).
• Emaljeskader på permanente tenner.

Kilde: Norsk cøliakiforening/ncf.no

Av Tone Amundsen Nyvold, Norsk cøliakiforening

Next article