For første gang i livet føler Felix Baldauf som mer enn bare en bryter. For bak fasaden av store muskler, tatoveringer, et sjarmerende smil og EM-medaljer skjulte det seg i årevis usikkerhet og mange mørke tanker.
– Når du er på topp i verden, EM-medaljen ingen har vunnet på to tiår rundt halsen, og hele byen står på hodet for deg, da viser du ikke ditt sanne jeg. Da er du den tøffe bryteren som tåler alt. Du er dørvakta ingen tør å bryne seg på, og du eier verden. Dukker det opp en utfordring trener du bare litt mer. Helt til ballongen sprekker, forteller Felix.
En tøff barndom
Det var morens alkoholproblemer og en hendelse Julaften 2017 som forandret livet til Felix. Han var millimeteren fra å bli truffet av sin egen mor som fyllekjørte med bil. Bilturen endte dramatisk i et tre, og det var Felix som måtte ringe politiet og be de komme og hente moren. Det var denne hendelsen som trigget fram de mørke tankene og alt han gikk og bar på. Men det skulle ta flere år før han torde å dele sine indre hemmeligheter med noen.
– Vonde tanker fra hendelser i barndommen dukket opp i hodet. Jeg har selv et søskenbarn som tok selvmord, og det preger selvfølgelig livet mitt. Selv om jeg ikke innrømmer det. Jeg har dårlig samvittighet overfor to søsken for ting som skjedde i barndommen og i tillegg kom skadene. EM-gullet, som alle rundt meg hevdet var steget mot VM-gull og OL-medalje, førte til et voldsomt press. Skader ga næring til depresjoner og prestasjonsangst. Men jeg sa ingen ting. Bare trente enda mer og beit det i meg.
Berget av koronaen
Så kom koronaen. Plutselig var Felix alene med tankene sine. Ingen konkurranser, ikke noe press, bare egentrening. Det føltes som en lettelse.
– Jeg følte jeg hadde litt kontroll og at jeg tok eierskap over tankene mine. Så ble jeg bedt om å være med i TV-serien «Hodet i klemme». Vi snakker 2021. Plutselig satt jeg inne i et mørkt rom med tre kameraer rettet mot meg. Sammen med en produsent. Der inne i mørket skulle jeg fortelle om livet mitt. Da rant alt det vonde og hemmelige ut av meg.
– Det var ubehagelig der og da, men helt nydelig etterpå, forteller Felix.
– Det var som om en propp løsnet. Etter så mange år. Men alle mine hemmeligheter kunne ikke vennene mine få vite via TV, tenkte jeg. Så på den årlige fisketuren med Even og gutta fortalte jeg om alt jeg hadde båret på. Alt det vi ikke hadde turt å snakke om.
Min beste venn
«BROR», heter foredraget Felix nå holder sammen med sin beste venn Even Karpuz. Et foredrag som også er blitt til en bok. Nå vil han bryte ned barrierer rundt mental helse for unge menn, som er en utsatt gruppe på selvmordsstatistikken. I tillegg er han medlem av Utøverkomiteen i NIF, i håp om å fange opp enda flere som sliter.
– For det handler om å tørre og være den du er, ikke det andre vil du skal være. Stå for egne verdier og holdninger. Tørre å si at du har det vont og gjøre din største svakhet til din største styrke. Det er tøft og det tok meg mange år, men det er først når du senker garden at du er skuddsikker. Og det først virkelige gode året mitt har vært i 2024. Det har tatt tid å være mer enn bare en bryter, innrømmer Felix.
Les mer om menns mentale helse. Følg Felix på instagram:
Av Pål Mørk