Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » 10 råd for mestring av muskel- og skjelettplager
Muskel- og skjeletthelse

10 råd for mestring av muskel- og skjelettplager

Fysisk aktivitet er den viktigste ikke-medikamentelle aktiviteten du selv kan gjøre. Foto: Jan Kolar / VUI Designer on Unsplash

Rådene er utarbeidet av Nors revmatikerforbund.

1. Oppsøk lege så tidlig som mulig.

Be om henvisning til spesialist dersom fastlegen og du ikke finner ut av problemet. Det finnes svært mange ulike diagnoser og mange ulike former for behandling. Følg opp med fastlege eller spesialist dersom effekten av planlagt behandling uteblir. Dersom fastlegen din ikke vil sende deg til spesialist, så be om en «second opinion» fra en annen lege.

2. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er den viktigste ikke-medikamentelle aktiviteten du selv kan gjøre, eller få hjelp til av en fysioterapeut. Riktig trening kan ha stor helseeffekt og redusere behovet for annen behandling. Nyere forskning viser at høyintensiv trening har best effekt også for de med alvorlig revmatiske diagnoser.

3. Kosthold

Riktig kosthold har stor effekt for mange. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, alkohol, salt og sukker. Middelhavskost anbefales.

4. Prioriter kreftene

De fleste av oss er nødt til å prioritere hva vi skal bruke tiden og kreftene til – uansett om vi er syke eller friske. For dem som lever med kroniske muskel- og skjelettplager er det ekstra viktig å planlegge energibruken.

5. Hvil!


Pass på å legge inn nok av hvilepauser i løpet av en dag. Da holder du lenger. Finn din form for hvile. Det kan for eksempel være meditasjon, søvn, yoga eller avslapningsøvelser.

6. Mestring

Lær deg teknikker for å mestre smerte og fatigue. Finn ut hvilke teknikker som passer for deg. På nettsiden usynligsyk kan du finne praktiske tips som kan gjøre livet ditt bedre.

7. Vær åpen om sykdom

Snakk med dem rundt deg om hvordan din helse er. Forklar så godt du kan både til familien, venner og på skole/jobb. Da blir det enklere for andre å forstå og ta hensyn.

8. Meld deg inn i en pasientforening

Her lærer du mer om hvordan du kan leve godt med sykdommen. Du møter mange i samme situasjon og får et fellesskap med andre som forstår.

9. Lær deg å si nei!

Hvis du lever med kroniske smerter eller utmattelse som følge av sykdom i muskel og skjelett, så er det viktig å lytte til kroppen og si nei når de ber deg om du ikke orker. Forklar hvorfor du ikke kan være med på aktiviteten.

10. Vær din egen helseminister

Som pasient har du en rekke lovfestede rettigheter i helsevesen, skole, jobb, NAV og lignende. Sett deg inn i dine rettigheter for å legge forholdene best mulig til rette.


Next article