Mer enn én million mennesker i Norge lever med kroniske muskel- og skjelettsmerter. Et balansert kosthold kan gi færre plager.
Muskel og skjelettsmerter kan være alt fra dagligdagse «vondter» til revmatiske sykdommer, slik som beinskjørhet, artroser eller leddgikt. Både de med en diagnose, og de uten, kan få bedre livskvalitet ved hjelp av fysisk aktivitet og gode matvaner.
– Muskel- og skjelettsykdommer er sammen med psykiske lidelser den viktigste årsaken til såkalt «ikke-dødelig helsetap» i Norge. Kostholdet er en faktor som har stor betydning for helsa vår, sier Maria Wik Markhus som er forsker i ernæring og styremedlem i Norsk Selskap for Ernæring.
Ingen spesiell diett
Det er lett å tro at man må underkaste seg et spesielt strengt matregime. Markhus anbefaler at man viser litt sunn skepsis til kildene når man leser om nye dietter i media.
– Det holder ikke at én ekspert mener noe, påpeker hun.
Maria Wik Markhus
Forsker i ernæring og styremedlem i Norsk Selskap for Ernæring
Nasjonale kostholdsråd
Kostrådene fra Nasjonalt Råd for Ernæring fremstår som ganske «kjedelige» sammenlignet med nye dietter. Men disse rådene er utarbeidet etter en omfattende og systematisk gjennomgang av forskningen. Rådene er enkelt formulert og lette for alle å følge.
– Det kjedelige er ofte det beste. Å tenke over hva man spiser, og skaffe seg en oversikt, kan være en god start, ifølge Markhus.
Spis mat du liker – sammen med noen du liker
Det viktigste er å spise variert. De gamle begrepene «ja-mat» og «nei-mat» er faktisk ikke så dumme. Grønnsaker, fisk og grove kornprodukter er «ja-mat» og spesielt gunstig for helsa, mens potetgull og sukkerholdig brus er «nei-mat». Vi bør unngå det vi vet er usunt de fleste dager i uka. Men Markhus mener også at det er viktig å ta seg tid til å nyte maten.
– Vi kommer ikke utenom å spise variert, men vi bør også spise mat vi liker. Aller helst bør vi spise sammen med noen vi liker, avslutter Markhus.
Helsedirektoratets tolv kostråd finner du her.
Av Christian Geelmuyden