Hodepine, tåkesyn, mysing og såre øyne kan være tegn på sviktende syn. Symptomene varierer med alder og kan inkludere tilbakevendende hodepine, uklart syn, slitne øyne, og behov for mer lys. Stiv nakke og konsentrasjonsproblemer kan også være symptomer.
Av: Cecilie Louise Berg
Forskningssjef i Blindeforbundet, Inga Britt Kjellevold Haugen, deler sin «obs-liste».
Brytningsfeil
For å se klart, må lyset brytes korrekt gjennom øyet. Brytningsfeil som langsynthet, nærsynthet eller astigmatisme kan føre til uklart syn. Årsakene er ukjente, men både arv og miljø spiller inn. En synstest hos øyelege eller optiker kan avdekke brytningsfeil.
Regelmessige undersøkelser
Synet kan endre seg over tid uten at du merker det. Regelmessige synsundersøkelser anbefales for å oppdage tidlige tegn på synsproblemer. Optikere kan henvise til øyelege ved behov.
Er ferdigbriller ok?
Ferdigbriller kan være greie til korttidsbruk, men har begrensninger. Det er enklere briller som har lik styrke i begge glassene og ofte lavere kvalitet enn skreddersydde briller. For langvarig bruk anbefales som regel briller tilpasset den enkeltes syn og behov.
Briller ved skjermen
Databriller, også kalt terminalbriller, er tilpasset skjermarbeid og kan redusere øyetretthet, stiv nakke og hodepine. Arbeidstakere har rett til synsundersøkelse og databriller dekket av arbeidsgiver.
Ekspertens øyehelsetips
Du kan selv bidra til å ta vare på øyehelsen og forebygge synstap, sier Inga Britt Kjellevold Haugen.
– Arv og miljø kan spille en rolle for utvikling av øyesykdommer og svekket syn. Har man sykdommer eller tilstander som kan påvirke synet i nær familie, er det alltid lurt å nevne dette for øyelegen eller optikeren. I noen tilfeller vil det da være behov for en tettere oppfølging. Det er også viktig å huske på at en sunn livsstil ikke bare påvirker din generelle helse, men også øyehelsen. I tillegg til å bruke solbriller med UV-filter, gjelder de kjente rådene om ikke å røyke, være litt fysisk aktiv, ha et balansert kosthold og gode søvnrutiner også her. Det viktigste av alt er likevel; opplever du plutselige synsforandringer, smerter i øynene, røde eller betente øyne, øyeskader eller uvanlige endringer i øyet eller øyets utseende skal du alltid ta kontakt med lege.
Hun legger til at det også finnes en sammenheng mellom utvikling av synsutfordringer og flere diagnoser som diabetes, hjerte- og karsykdommer, Parkinson, MS og autoimmune sykdommer. Forskning antar for eksempel at rundt 60 prosent av de som har hatt et hjerneslag får en eller annen form for synsutfordring i ettertid. I tillegg indikerer ny forskning at nedsatt syn kan være en viss risikofaktor ved utvikling av demens.
– Derfor er det viktig å ta vare på øyehelsen og synet etter best evne. Ta jevnlige synsundersøkelser og følg opp eventuelle andre helseutfordringer.
Les mer om øyehelse og synshemminger på blindeforbundet.no
Tekst: Cecilie Louise Berg