Kreft er en folkesykdom som påvirker mange. I 2021 ble avansert kreftdiagnostikk og en nasjonal studie etablert, der man benytter kjennetegn ved kreftcellene til å finne best mulige behandlingsalternativ for pasienter med avansert kreftsykdom. Dette kalles presisjonsmedisin.
De siste fire årene har utvidet gentest vært tilgjengelig i den norske helsetjenesten. En slik gentest kan oppdage genforandringer som driver kreftutviklingen. For kreftpasienter der helsevesenet ikke har flere behandlinger å tilby, er deltakelse i den nasjonale kliniske studien IMPRESS-Norway en mulighet.
Denne studien kommer i tillegg til flere andre kliniske studier der genforandringene som driver kreftutviklingen, benyttes til å velge best tilpasset behandling. Diagnostikken er etablert i det offentlige helsevesenet, gjennom InPreD-infrastrukturen.
I dag kan man analysere 523 slike kreftgener og finne eventuelle genforandringer som forårsaker kreftutviklingen, noe som kan gi et nytt behandlingsalternativ for noen pasienter.

Hege E G Russnes
Patolog, Leder InPreD, Leder Seksjon for eksperimentell patologi, OUS, Professor UiO

Åslaug Helland
Onkolog, Leder IMPRESS-Norway, Forskningsleder i Kreftklinikken, OUS, Professor UiO

Gro Live Fagereng
Rådgiver, Institutt for kreftforskning, OUS

Sigbjørn Smeland
Onkolog, Klinikkleder i Kreftklinikken, OUS, Professor UiO

Kjetil Tasken
Leder, Institutt for Kreftforskning, Professor UiO
IMPRESS-Norway
IMPRESS-Norway er en klinisk studie for pasienter med langtkommet kreft. Samarbeid med legemiddelindustri har gitt tilgang til 25 ulike kreftlegemidler, som kan hjelpe pasienter med bestemte genforandringer i kreftcellene.
Industrien gir gratis legemidler til pasienter i studien. Dette er et godt eksempel på et offentlig-privat samarbeid. Pasienter kan få tilgang til mulig effektiv behandling, sykehusene får erfaring med diagnostikken og behandlingen og industrien får mer informasjon om effekten av egne legemidler på nye kreftdiagnoser.
IMPRESS-Norway ble initiert i april 2021 og har nå inkludert over 2 700 pasienter. Disse pasientene har ikke lenger nytte av etablert behandling, og har behov for andre behandlingsmuligheter. Basert på utvidet kunnskap om genforandringene som driver kreftutvikling, leter man etter mulige behandlingsalternativer, og for noen pasienter finner vi en god match.
Omtrent en av fire pasienter som har fått denne diagnostikken, får nye behandlingsmuligheter. Noen av disse har fått behandling som fortsatt virker på sykdommen etter flere år.
Basert på utvidet kunnskap om genforandringene som driver kreftutvikling, leter man etter mulige behandlingsalternativer, og for noen pasienter finner vi en god match.
Benytter presisjonsdiagnostikk
IMPRESS-Norway er en nasjonal studie, og det legges ned en stor innsats i alle helseregioner for å tilby dette til pasientene. Studien har også fått støtte fra de regionale helseforetakene, Kreftforeningen og Radiumhospitalets legater.
IMPRESS-Norway er et eksempel på en studie som benytter presisjonsdiagnostikk for å vurdere mulig ny behandling. Det er flere andre studier som trenger den samme gentesten, da noen kreftlegemidler retter seg mot små undergrupper av pasienter, med sjeldne genforandringer i cellene. På denne måten utvider vi behandlingstilbudet for pasienter i Norge samtidig som vi lærer mer om hvilke behandlinger som kan være effektive. Denne kunnskapen vil kunne brukes til å se om flere behandlinger kan bli del av standard behandling.
Det tverrfaglige norske kreftmiljøet samarbeider tett med kollegaer i Europa og resten av verden. Dette er spesielt viktig i presisjonsmedisin siden det endel pasienter tilhører sjeldne grupper. Ved å samarbeide med andre land, blant annet gjennom PRIME-ROSE- prosjektet som omfatter 28 partnere fra 19 land i Europa, samler vi informasjon fra flere land, og kan dermed raskere vite om behandlingen har effekt.