Live Raddum (13) er en aktiv jente, som liker at det skjer ting. Det beste hun vet, er å ta bussen til Strømmen Storsenter med venninnegjengen for å shoppe ting hun egentlig ikke trenger. Og så tar de gjerne en tur innom Starbucks for en milkshake eller en frappucino.
– Jeg er veldig glad i å shoppe, men nå har jeg dessverre ikke så mye penger igjen, ler Live.
Heldigvis har hun andre interesser også, som ikke koster så mye. Hun trener og går på svømming, og så elsker hun å tegne.
– Jeg er glad i å sitte på rommet mitt og tegne og male, og høre på musikk eller se på film, sier hun.
Fra barn til tenåring
Live har cerebral parese og har hatt brukerstyrt personlig assistanse (BPA) de tre siste årene. Hun har fire-fem assistenter, som til sammen er med henne 13 timer i døgnet.
Live forteller at assistentene hjelper henne med mye forskjellig, fra hverdagslige gjøremål til å, ja, dra på shopping. Assistenten er også med på skolen, og gjør det enklere for henne å delta på ting som klasseturer, klassefester og overnattingsbursdager.
– Tidligere måtte vi foreldre delta med henne på slike ting, men etter hvert som Live har gått fra å være barn til å bli tenåring, syns hun ikke det er like morsomt å ha med seg oss over alt, sier mamma Ane-Guro Danielsen.
Det viktigste hjelpemiddelet
For Ane-Guro og Lives pappa Marius, har det vært veldig viktig å få BPA. Med BPA kan de ha et normalt og balansert familieliv.
– Det er det viktigste hjelpemiddelet Live og vi har, og det har vært helt avgjørende for oss som familie. Tidligere måtte en av oss voksne være knyttet opp mot Live til enhver tid. Og jo eldre hun har blitt, jo større behov har hun for å gjøre ting uten oss foreldre på slep, sier Ane-Guro.
– Nå kan vi kan senke skuldrene og gjøre våre ting mens vi vet at Live får behovene sine dekket og kan gjøre det hun ønsker, uten at vi er der hele tiden. Med BPA kan Live utvikle sin selvstendighet og vi kan forvente det samme av henne som av andre jevnaldrende, sier hun videre.
Live har også to søsken, en søster på ni år, og en tvillingsøster. Lives BPA letter på tvillingsøsterens samvittighet og ansvarsfølelse.
– Tvillingsøsteren er funksjonsfrisk, og har alltid vært veldig opptatt av å tilpasse og tilrettelegge for Live når de var ute på noe. Med Lives BPA til stede, trenger hun ikke å tenke så mye på det, sier Ane-Guro.
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat
Må ha kjemi
Å finne gode assistenter, har vært ganske lett. Den typiske assistenten er kvinner i 20-årene, som vanligvis studerer ved siden av.
– Det er naturlig for oss å ha jenter som passer inn blant venninnene og Lives to andre søsken. De må passe inn i familien, men først og fremst må de passe sammen med Live, sier Ane-Guro.
Hun trekker frem god rolleforståelse som noe av det viktigste en assistent kan inneha. De må vite når og hvordan de skal hjelpe og når de ikke skal hjelpe.
– I begynnelsen syns jeg det var litt vanskelig å si fra når jeg ville sitte alene på rommet og tegne eller se på film. Jeg trodde jeg var frekk hvis jeg ba dem om å gå ut. Nå er jeg mye flinkere til det. Jeg vet hva BPA skal gjøre og ikke gjøre, sier Live.
– Og så er det viktig at BPA endrer seg i takt med Live. Hun var et barn da hun fikk BPA, og nå er hun tenåring. Det er annerledes å være assistent for en 13-åring enn for en 10-åring, sier Ane-Guro og ser bort på Live.
– Ja, jeg setter mer grenser og vet hvordan jeg vil ha ting, ler Live.
– Og det er bra, legger mamma Ane-Guro til.
MIO BPA
– BPA er et verktøy for funksjonshemmede.
– Målet er å sikre likestilling, likeverd og samfunnsdeltakelse.
– Mio BPA er en av Norges største leverandører av brukerstyrt personlig assistanse.
– De leverer et bredt spekter av tjenester til personer med både fysiske og kognitive funksjonsnedsettelser i mer enn 100 norske kommuner, og har erfaring med BPA både til barn, ungdom, voksne og eldre.
Av Marte Frimand