Diabetes er en av mange «usynlige» sykdommer. Helt til du blir kjent med en som har sykdommen, og du merker trøttheten, slappheten, skjelvingen og kraften som forsvinner hos vedkommende. Da er den plutselig synlig.
Og du har kanskje hørt det du også: «Du er ikke syk før du blør.» De med diabetes derimot kan passere deg på gata og du merker ingen ting. Ikke før du kanskje ser en du kjenner stikke den vesle sprøyta forsiktig inn et sted på kroppen, eller du hører vennen din fortelle at «nå er blodsukkeret lavt, nå må jeg ha meg noe søtt».
Kan skje alle
May Kværnstuen er leder for Diabetesforbundet Buskerud, og forteller at diabetes rammer både gamle og unge. Diabetes type 2 er en arvelig, kronisk sykdom der blodsukkeret blir for høyt, fordi du har for lite insulin. Det er den vanligste formen for diabetes og utløses ofte av overvekt og mangel på aktivitet, stress, eller om det skjer noe uventet og plutselig med livet ditt.
– Du må ha genet i kroppen for å få diabetes 2. Når det gjelder diabetes 1 handler det ikke om livsstil. Type 1 kommer når kroppen ikke produserer insulin. Det rammer helst barn og unge, men også voksne kan plutselig få type 1, forteller Kværnstuen.

May Kværnstuen
Leder for Diabetesforbundet Buskerud
Mange tror at du må være overvektig for å få diabetes, men det er feil. Sykdommen kan ramme alle, og det er faktisk en økning hos barn og unge. Har du genet i kroppen er det vanskelig å vite når det slår ut. Kværnstuen presiserer likevel at det lønner seg å være i form, trene jevnlig og ha kontroll på matvanene. Da unngår mange konsekvenser som å miste sertifikatet eller følgesykdommer som hjerteinfarkt, få problemer med syn, eller amputasjon – for å nevne noe.
For lite insulin
– Det er for liten produksjon av insulin i bukspyttkjertelen som er årsaken til at kroppen reagerer med å utløse diabetes, forteller Kværnstuen.
– Hvorfor dette skjer, vet vi ikke. De som har diabetes reagerer forskjellig, men de fleste lærer seg å leve med sykdommen på en relativt grei måte. Det er viktig med gode rutiner slik at blodsukkeret holder et stabilt nivå. Fortell omgivelsene dine at du har diabetes, anbefaler Kværnstuen.
Hun forteller videre at det er en rekke, tilgjengelige hjelpemidler for de med diabetes. Alt fra små pumper på magen, som gjerne barn og de med type 1 bruker, til varsling på mobiltelefonen når blodsukkeret ikke er riktig. Hun råder derfor alle til å melde seg inn i Diabetesforbundet. Der får alle den informasjonen de trenger. Her holdes gode foredrag av kunnskapsrike leger, det høstes erfaring fra andre som har sykdommen, og det er en fin måte å bygge seg et nettverk på.
Av Pål Mørk